Consultori laboral
Opinió 04/09/2023

Com afrontar el gran repte del retorn a la feina

Alexandra Masó ens explica com superar el tràngol de l'adeu a les vacances

2 min
Usuaris intentant entrar als vagons del metro de Barcelona

Barcelona"El retorn de les vacances em sembla duríssim. És normal? És senyal que m'he equivocat de feina? Tens algun consell?"

Anna, Barcelona

Cert, el retorn de vacances és dur. Tot i això, el que vivim quan passem aquest tràngol és normal i fins i tot bo. Les vacances són un moment de reflexió. Tenim més temps, menys pressions i converses més profundes amb els altres i amb nosaltres mateixos. Per tant, és normal que t'hi qüestionis la vida i la feina. De fet, et recomano que no abandonis aquest hàbit. Soc del parer que ens hem de qüestionar un cop a l’any el sentit de la vida. Si no ens aturem a pensar si el que fem té sentit per a nosaltres, de què ens serveix deixar-nos la pell en la feina la resta de l’any?

Dit això, però, el meu segon consell és que no et precipitis. Encara que sentis que t’has equivocat de feina, en molts casos això només respon al fet que hi ha aspectes de la feina que no t’agraden. Per tant, diagnostica el que falla i pensa en possibles solucions, però no les posis en marxa encara.

Dibuixa un cercle al centre d’un full i descriu amb poques paraules la teva feina. Pensa en vuit possibles causes que expliquin per què dubtes de la teva feina. Ves-les anotant al voltant d’aquest cercle. El pas següent: pensa en vuit possibles solucions per cada un dels vuit problemes detectats. No es tracta d’aplicar les 64 solucions, tampoc de resoldre els vuit problemes, només de donar al teu cervell possibles solucions. Deixa reposar aquest full i recupera’l en unes setmanes. Si et segueixen preocupant els mateixos problemes, aleshores sí, tria quines solucions començaràs a executar.

Què passa si la sensació no et passa amb el temps? Probablement estàs en un d’aquells moments de vida en què t'has de plantejar canvis. Si no saps què canviar, torna a l’exercici del cercle, però posant-hi al centre altres aspectes de vida.

I tu et deus preguntar... paga la pena tot aquest esforç? Bé, com deia Bertrand Russell, matemàtic, filòsof i usuari d’aquesta tècnica: “L’home prudent només pensa en les seves dificultats quan això té algun objectiu”. I aquí l'objectiu és la teva satisfacció personal i professional. Què hi ha de més important? Ho hauràs d'atacar, sens dubte!

*Fes-nos arribar aquí els dubtes que tinguis al teu negoci i mirarem de donar-hi resposta al Consultori Empresarial.

stats