Com ens afecta que el dòlar baixi

En quatre mesos, quan tot semblava que l’euro i el dòlar tindrien el mateix valor 1 a 1, el dòlar s’ha enfonsat fins a prop dels 1,15 euros. Encara que sembli que ens agafa ben lluny, té diverses implicacions per a nosaltres i podem dir que, per un cop, hem guanyat poder adquisitiu.

En primer lloc pel turisme. Els viatges internacionals a gran part del món es fan en dòlars o en divises que hi tenen el valor molt lligat. Per sort per a nosaltres, amb un euro fort als països de destinació tot ens sortirà més econòmic sempre que ho paguem amb la moneda local. Per posar-vos-en un exemple: per Setmana Santa, la gran majoria de divises asiàtiques i de Sud-amèrica van perdre entre un 5% i un 10% de valor respecte a l’euro. Qui no va canviar tots els diners al principi del viatge hi va sortir guanyant.

Cargando
No hay anuncios

També ho notarem en les compres. Tot i la imposició d’uns aranzels que no sabem quan s’acabaran d’aplicar, comprar productes nord-americans ens costa un 15% menys que fa uns mesos, ja sigui si hi estem viatjant com si ho volem comprar online. Però la situació serà incerta en els pròxims mesos si finalment la UE acaba imposant aranzels també als productes dels EUA.

I hi ha les inversions. Tot i que la borsa nord-americana ha caigut en les últimes setmanes i ja s’està recuperant com prevèiem, les pèrdues es compensen amb el canvi de moneda si tenim les accions en dòlars. Si vam comprar les accions quan el canvi era proper a l’1:1, vam pagar 100 euros en dòlars per una acció. Si ara l’acció cau a 90 dòlars, quan els convertim a euros continuaran sent els nostres 100 euros inicials.

Cargando
No hay anuncios

De cara als mesos vinents podem esperar que aquesta tendència de dòlar fluix es mantindrà sempre que Trump no reculi en la seva política aranzelària. Tot i això, no es preveu que el dòlar es devaluï gaire més, sinó que es mantindrà en els valors actuals.