26/11/2022

Adeu, Alexa, vaig passant

2 min
El servei de veu Alexa s'estrena a Espanya aquest dimecres

L’ entrenament d’un model de reconeixement de parla en català –iniciat per l’associació Softcatalà, assumit pel Centre de Supercomputació de Barcelona i promogut entre el públic per l’exconseller Puigneró amb el nom de Projecte AIna– acaba de rebre les engrunes (el 3,15%) dels 95 milions d’euros de fons europeus que el govern de l’Estat destina a les aplicacions tecnològiques de “Conocimiento en español y lenguas cooficiales ”.

Els que ens amoïnem per la presència de la nostra llengua en el món digital ens havíem fet en algun moment il·lusions que el resultat d’aquesta feina es posés a disposició, entre altres, d’Amazon per facilitar que la seva majordoma digital ens entengui en català. Ara ja no cal, perquè Alexa sembla tenir els dies comptats un cop Amazon hi ha perdut l’interès. El motiu? No ha aconseguit generar el negoci que Jeff Bezos esperava. Tal com el negoci dels dispositius Kindle són els llibres electrònics que comprem, amb Alexa es tractava de vendre altaveus Echo a preu de cost per guanyar diners amb les compres que els usuaris faríem amb ordres de veu.

Com que això no ha passat, la divisió de Dispositius és la que perd més diners de tot Amazon: es preveu que aquest any siguin 10.000 milions. Així, la majoria dels 10.000 empleats que Amazon té previst despatxar són precisament d’aquesta divisió. Per tant, el futur d’Alexa pinta malament.

Caldrà, doncs, centrar-se en ensenyar català a les dues cosines d’Alexa: l’Assistant de Google i la Siri d’Apple. Són menys ambicioses, però com que van integrades en els respectius sistemes operatius mòbils (Android i iOS) no només s’entenen millor amb les funcions del telèfon, sinó que també aprenen més de pressa perquè hi ha més gent fent-les servir. Per això han superat Alexa en usuaris, tot i que aquesta última era la més veterana: només als EUA, Google Assistant en té gairebé 82 milions, Siri la fan servir uns 78 milions de persones i Alexa menys de 72 milions.

stats