Tecnologia
Innovació 22/09/2024

Radiografia de Nvidia: ¿val tant com sembla el nou colós empresarial?

El fenomen empresarial dels xips que nodreixen la IA ha de demostrar si podrà mantenir el seu meteòric creixement

Jeff Sommer / The New York Times
5 min
Seu central de la companyia Nvidia a Santa Clara, Califòrnia.

Nvidia dissenya la majoria dels xips avançats que alimenten la intel·ligència artificial, i això l'ha convertit en una màquina de guanys que produeix beneficis sorprenents que han impulsat tota la borsa. L'últim any les accions de Nvidia han pujat un 150% i han ajudat a alimentar el guany de gairebé el 25 % de l'índex S&P 500. No obstant això, a partir de finals d'agost, a mesura que l'aura enlluernadora que envoltava Nvidia dequeia, el mercat va patir.

"S'ha trencat l'encanteri", diu Aswath Damodaran, professor de finances de la Universitat de Nova York, en una entrevista. Durant més o menys un any, sosté, Nvidia podria haver informat pràcticament de qualsevol cosa "i els inversors i els traders haurien trobat la manera de convertir-ho en bones notícies".

Què ha canviat? Nvidia no ha defallit. El seu últim informe de guanys va ser impressionant. De totes les empreses associades a la IA, Nvidia és la que ha obtingut més beneficis. Gegants com Meta (Facebook), Alphabet (Google), Microsoft, Amazon i Oracle són compradors voraços de la tecnologia de Nvidia.

El problema, segons sembla, és que, com quan un nen ha menjat massa gelats extravagants, el mercat de valors no va trobar que l'última presentació de beneficis de Nvidia fos tan fenomenal com s'havia esperat.

Per als inversors, les preguntes crucials es refereixen al futur: fins a quin punt arribarà la IA, la meravella de la tecnologia generacional, i quina serà la participació de Nvidia en el fenomen? Quant val realment Nvidia? Les respostes són significatives per a tota la borsa de la primera economia del món, en què la IA i Nvidia rivalitzen en importància amb les eleccions presidencials i el ritme de retallada de tipus de la Reserva Federal.

Com a inversor en fons indexats amb l'estratègia de comprar i mantenir a llarg termini, no soc accionista de Nvidia ni de cap acció individual. Però, per entendre cap a on pot anar el mercat de valors i la trajectòria de la tecnologia, cal entendre Nvidia, i per això vaig trucar al professor Damodaran per demanar-li ajuda.

Sense rival

Em declaro decebut pels xatbots d'IA. No resumeixen el text ni citen fonts amb precisió i només comencen a ser fiables en matemàtiques. Però la IA disponible comercialment està millorant, i no tinc reserves sobre les habilitats de Nvidia. Fins a quin punt arribarà? "No hi ha límits", devíeu dir amb motiu fa només uns mesos. Les accions de la companyia estaven pujant en una trajectòria sostinguda que poques accions nord-americanes han experimentat. Pot semblar una afirmació desmesurada. No la faig a la lleugera.

Cap empresa nord-americana que cotitzi en borsa amb una vida útil d'almenys 20 anys ha superat mai l'evolució de les accions de Nvidia fins al 2023, segons un estudi del juliol de Hendrik Bessembinder, un estudiós de les valoracions d'accions amb seu a la Universitat Estatal d'Arizona. Des de la seva oferta pública inicial el 1999 fins a finals del 2023, les accions de Nvidia han pujat un 33,4 % anual.

Vegeu com són d'impactants aquests ascensos anuals: "Això equival a un rendiment compost acumulat del 131.500%", va escriure el professor Bessembinder. Això vol dir que per cada dòlar invertit quan Nvidia es va fer pública, ara tindríeu 1.316 dòlars.

No és estrany que Jensen Huang, el fundador de Nvidia, s'hagi convertit en un dels homes més rics del món, amb un valor net de més de 90.000 milions de dòlars, segons FactSet. El problema per a la borsa és que Huang valia molt més abans que les accions de Nvidia comencessin a caure.

Del 20 de juny al 6 de setembre, les accions de l'empresa van caure més d'un 21 %, tot i que des de llavors han tornat a pujar. El descens de l'estiu va ser un simple singlot en comparació amb l'aproximadament 2.500% que Nvidia va guanyar durant els últims cinc anys. Però, si ets un trader a curt termini, això pot haver-te fet mal.

Com a inversió a llarg termini, però, Nvidia ha estat una joia. La companyia ha superat als seus competidors amb xips i programari que s'han convertit en essencials en indústries en creixement exponencial: videojocs, mineria de bitcoins i "fàbriques d'informació artificial". Això és el que Huang anomena les granges de servidors construïdes amb tecnologia Nvidia: la base física dels robots d'IA utilitzats per milions de persones en telèfons intel·ligents i ordinadors.

Cap norma dura per sempre

Els clients corporatius amb molts diners de Nvidia no poden comprar els seus productes amb prou rapidesa. Com que l'administració de Biden ha considerat que els seus xips i programari més avançats són estratègicament importants, els clients xinesos no els poden comprar fàcilment, però han gestionat solucions alternatives.

L'última presentació de resultats de Nvidia va ser extraordinària. Les seves vendes i ingressos van més que duplicar-se en l'últim trimestre i el seu marge de benefici brut va ascendir al 75 %. Amb més de 30.000 milions de dòlars en ingressos, va guanyar més de 22.000 milions de dòlars.

Però, per molt cobejada que sigui la tecnologia de Nvidia, és difícil imaginar que serà tan rendible per sempre més. L'economia bàsica ens diu que el domini exorbitant de l'empresa en el creixent sector d'infraestructura de la IA –té prop del 80 % del mercat– conté les llavors de la seva pròpia desaparició. Els incentius financers perquè els competidors de Nvidia desenvolupin una tecnologia equivalent, i els seus clients i proveïdors redueixin costos, semblen massa alts perquè Nvidia controli la seva lucrativa perxa indefinidament.

Poques empreses poden créixer amb aquesta rapidesa i rendibilitat durant gaire temps, com assenyala el professor Damodaran al seu nou llibre, The corporate life cycle: Business, investment and management implications. Hi cita un concepte que ha exposat durant anys: igual que els éssers humans, les empreses tenen un cicle de creixement, declivi i, de vegades, de rejoveniment.

En una publicació al seu bloc la setmana passada, va avaluar un predecessor de Nvidia: Intel, el gran dissenyador de xips de l'última generació. El va descriure com una superestrella envellida que necessita acceptar un paper menor en l'univers corporatiu. Intel, que es va fundar el 1968, va ser tan dominant en els seus primers anys com ho és ara Nvidia. De moment, està intentant competir no només amb Nvidia com a dissenyador, sinó amb Taiwan Semiconductor com a fabricant. El preu de les accions d'Intel ha caigut gairebé un 50 % durant l'últim any, fins a un nivell que el professor Damodaran troba atractiu. Diu que pot prosperar com una empresa sensiblement conservadora amb ambicions reduïdes.

Però Nvidia sembla que encara es troba en la seva fase de creixement. Larry Ellison, fundador i president d'Oracle, va dir recentment als analistes que un dels centres de dades d'IA d'Oracle contindrà "hectàrees" de grups de xips de Nvidia. Les compres monumentals d'equipament de Nvidia són "necessàries per mantenir-nos competitius en la carrera per construir una, només una, de les xarxes neurals artificials més potents del món", va dir Ellison. OpenAI, el ChatGPT de la qual va activar el frenesí de la IA, està recaptant milers de milions per comprar més potència informàtica, gran part procedent d'equips de Nvidia.

El mercat total del tipus de tecnologia d'IA subministrada per Nvidia és de 60.000 milions de dòlars anuals, estima el professor Damodaran, però pot arribar als 500.000 milions de dòlars en una dècada. La quota de Nvidia dels ingressos d'aquesta infraestructura d'IA és ara del 80%. Si l'empresa es manté líder, la quota pot baixar només al 60 %, cosa que mantindria el flux d'efectiu. De la mateixa manera, tot i que és probable que els marges de beneficis de Nvidia baixin, calcula que seran prou alts perquè Nvidia continuï sent altament lucrativa.

Amb tot, l'avaluació del professor Damodaran sobre Nvidia, que admet que és imperfecta, canviant i, en el millor dels casos, la visió d'un sol home, no agradarà als apassionats de Nvidia, però encara és relativament positiva. Després del seu creixement meteòric, sosté, Nvidia estava aproximadament un 20 % sobrevalorada. "És una empresa sòlida", manté. De moment és una mica massa cara, creu, i afegeix que una altra onada d'entusiasme massiu podria impulsar-la encara més.

Sembla menys clar si les empreses que inverteixen grans quantitats en la tecnologia de Nvidia es beneficiaran de les seves inversions, individualment o com a grup. Com de poderosa serà la IA i quin serà el seu impacte econòmic? Tot i que no hi tinc gaire fe, no puc evitar estar intrigat. Nvidia prospera i, ens agradi o no, tots ens veiem arrossegats al seu món.

stats