AGRICULTURA

L’hort urbà que fa créixer els enciams dins d’una peixera

Aquapioneers és el projecte de dos francòfons instal·lats a Barcelona per cultivar plantes amb les restes dels peixos i sense fer servir fertilitzant

L’hort urbà que fa créixer els enciams dins d’una peixera
P. S.
24/09/2017
3 min

L’agricultura urbana salta de la terrassa al menjador. La iniciativa Aquapioneers ha desenvolupat un kit que permet conrear herbes i verdures dins de casa amb un hort que s’alimenta de les restes d’una peixera. Es basa en una tècnica ancestral anomenada aquapònia, que combina la cria de peixos amb el cultiu d’hortalisses. “Funciona com tenir un ecosistema dins de casa teva”, explica el cofundador del projecte, Guillaume Teyssié. Així doncs, són els excrements dels peixos els que fertilitzen la collita, sense necessitat de fer servir altres tipus d’adobs. Segons els creadors, un francès i un luxemburguès instal·lats a Barcelona, aquesta tècnica fa possible estalviar un 90% de l’aigua, i com que no s’utilitzen fertilitzants garanteix una collita més neta.

Encara que el primer reclam de la start-up hagi sigut desenvolupar el kit domèstic, la seva idea és portar aquest tipus de conreus integrals a oficines i escoles com a eina pedagògica i de team building. Una de les empreses que han incorporat un primer projecte pilot és Schneider Electric. Aquapioneers ja ha fet tallers amb els seus treballadors al voltant del sistema d’aquapònia que han col·locat a les seves instal·lacions. A més, la companyia també ha arrencat una primera iniciativa amb l’Escola la Sagrera a Barcelona i està a l’espera d’una subvenció de l’ajuntament barceloní per repetir l’experiència en cinc centres educatius més.

Els creadors també han instal·lat un hivernacle de 25 metres quadrats al Campus Valldaura de l’Intitut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, on es van conèixer fa un any i mig fent cursos formatius, i que funciona amb el mateix sistema. “És un enfocament diferent que volem aplicar a terrasses comunitàries o espais públics més grans”, explica Le Goueff. En aquest sentit, també plantegen oferir serveis de consultoria a països on l’accés a l’aigua i els aliments és més dificultós. La idea per als models tipus hivernacle és que també es converteixen en petites piscifactories, on es puguin combinar la cria de peixos per al consum humà amb el conreu d’hortalisses. Segons els emprenedors, l’aquapònia permet cultivar la majoria d’espècies i l’únic obstacle és la mida de la planta. Pel que fa als peixos, el projecte s’ha centrat en la tilapia, una espècie molt popular a l’Amèrica Llatina i la més adequada per a aquest tipus de cultiu.

El kit domèstic d’Aquapioneers és un producte de codi obert, cosa que significa que qualsevol altra entitat pot desenvolupar noves aplicacions a sobre del que ja han creat els fundadors. “Hem fet el més oposat a una patent. Pensem que és més potent fer servir la intel·ligència col·lectiva per generar coneixement”, afirma Teyssié. Per donar empenta a aquesta estratègia, Aquapioneers va llançar una campanya de crowdfunding a l’estiu, amb la qual ha aconseguit recaptar 30.000 euros, el doble de l’objectiu proposat. Tot i així, els fundadors asseguren que el seu pla no passa per sortir a buscar inversors immediatament. “Volíem fer-ho servir com a estudi de mercat, per veure si el que proposàvem interessava”, explica Teyssié.

Asseguren que no busquen creixement ràpid per al projecte. “Ha de ser orgànic, com les plantes”, bromeja l’emprenedor. No tenen una previsió de facturació per a aquest any, tot i que esperen començar a generar prou ingressos per garantir la supervivència del projecte. De moment, la companyia ha incorporat a l’equip més membres a jornada parcial i fa una crida a estudiants interessats a treballar per la seva petita revolució agrícola.

stats