NOVES IDEES
Empreses 07/04/2013

Trobar una plaça d'aparcament a qualsevol lloc i hora

Un grup d'emprenedors catalans ha desenvolupat una aplicació que gestiona en temps real l'oferta i la demanda de places buides d'aparcament. A través de la web i el mòbil es poden localitzar i reservar les places que els seus propietaris alliberen quan marxen a treballar o de vacances.

Beatriz Arias
3 min
Trobar una plaça d'aparcament a qualsevol lloc i hora

Un grup d'emprenedors catalans han fet realitat el que tothom havia reclamat algun cop a la vida: una aplicació que gestionés en temps real l'oferta i la demanda de places d'aparcament particulars.

Estar-se al carrer sense trobar un forat o a la porta del pàrquing públic esperant que surti un cotxe pot ser frustrant -sobretot quan saps que de ben segur hi ha places particulars buides als voltants en aquell moment-. El programari desenvolupat per WeSmartPark pot revolucionar els mètodes de lloguer que s'utilitzen fins ara per aprofitar les places que queden buides quan els propietaris van a treballar o surten de cap de setmana.

Sense compromís

L'avantatge per al propietari respecte al sistema entre particulars és que amb aquesta aplicació no cal comprometre's amb un únic llogater ni intercanviar claus. Els usuaris, per la seva banda, disposen d'una targeta tipus Teletac enganxada al parabrisa que detecta que aquell cotxe ha llogat una plaça en aquell pàrquing a aquella hora, i la porta s'obre automàticament. Amb WeSmartPark, a més, hi ha un control del que passa a dins del pàrquing gràcies a la col·locació d'un detector a cada plaça que vigila que s'ocupa el buit correcte i només durant el temps establert.

Comunitats de veïns

Els proveïdors naturals de WeSmartPark són les comunitats de veïns. La companyia du a terme la instal·lació (sensors a l'entrada del pàrquing i a les places) gratuïtament si hi ha entre 7 i 10 persones disposades a llogar la seva plaça. Els usuaris només s'han de registrar a la web i comprar una bossa d'hores per rebre l'adhesiu de WeSmartPark. Poden buscar una plaça amb antelació o des del telèfon mòbil (iPhone o BlackBerry) al moment. El cost és d'1,44 euros per hora, un 52% menys respecte a la mitjana de la zona verda, blava i pàrquings particulars. D'aquests diners, la meitat són dels propietaris de la plaça i l'altra meitat és el marge per a la companyia. Segons els càlculs de WeSmartPark, una plaça pot estar disponible unes 10 hores al dia (el temps d'anar i tornar d'una feina de vuit hores). Amb una ocupació del 30% els propietaris poden treure entre 80 i 90 euros al mes, que es poden incrementar fàcilment si l'aparcament és en una zona de molta demanda i la plaça està més temps disponible. La facturació es fa a través de les comunitats de propietaris i veïns. Algunes ja han començat a fer peticions per donar-se d'alta a WeSmartPark.

"De cada deu trucades de telèfon, set són consultes de particulars que volen llogar la seva plaça. Estem rebent massa peticions i això és un problema perquè encara no les podem gestionar i els hem de dir que no", explica Mayor. La companyia vol créixer de manera esglaonada.

Expansió

WeSmartPark es va tirar endavant amb una inversió inicial de 350.000 euros i preveu facturar 1 milió d'euros el 2013. Ara són en plena ronda de finançament per a la consolidació i l'expansió a l'Estat durant els mesos vinents i a fora d'Espanya l'any que ve.

Jaume Mayor, CEO i fundador de WeSmartPark, és optimista: "Hem estat al Mobile World Congress i hem tingut interès sobretot d'empreses japoneses i israelianes que ens preguntaven si volíem internacionalitzar-nos".

De moment WeSmartPark està en fase pilot. El test va començar a mitjans de febrer, després de la plena dedicació al projecte durant un any d'un equip que ja compta amb 12 persones. El sistema s'ha instal·lat a 5 hotels de la ciutat gràcies a un acord amb el Gremi d'Hotels. Cap a finals d'any la previsió és arribar als 30.000 usuaris (de moment en tenen 350) i tenir acords amb un centenar de pàrquings particulars de tot Barcelona, un fet que calculen que els comportarà una xarxa d'unes 1.200 places disponibles per tota la ciutat.

stats