Revalorar la maquinària de segona mà
Fins fa poc, vendre metalls, residus o maquinària usada era un negoci dominat pels desballestadors, però la crisi i un augment de la conscienciació mediambiental han revalorat el mercat de la ferralla. Això és el que van detectar els fundadors d'Escrapalia, un dels primers portals de subhasta d'equipament industrial i mobiliari de l'Estat.
"El que nosaltres oferim a les empreses és una solució a un problema recurrent: com desfer-se d'una màquina que ja no es necessita i, a sobre, treure'n un rendiment", explica Gonzalo Herranz, enginyer industrial i responsable financer de l'empresa, ubicada a Madrid. Herranz va treballar molts anys en el departament de logística d'una multinacional, on va detectar que molts dels seus clients tenien dificultats per donar sortida a materials i maquinària en desús. Entre aquests clients hi havia l'Armada, amb un estoc de peces navals que ja no servien. "Amb la crisi, les administracions públiques tenen més necessitat de treure valor dels seus actius", explica Herranz. El ministeri de Defensa és avui un dels proveïdors principals d'Escrapalia, on empreses de diversos sectors ofereixen els seus lots a l'espera de licitacions. A la web d'Escrapalia s'anuncien des d'estocs de poliestirè fins a equips informàtics o màquines fresadores.
Transparència
"El mercat de la ferralla i la maquinària usada generava fins ara molts diners, però un 95% era economia submergida", diu Herranz. "El que ens interessa és que tothom en pugui treure el millor preu i al mínim cost", afegeix el directiu, convençut que iniciatives com la seva ajuden a donar més transparència a un sector molt opac.
Escrapalia va començar a funcionar el maig del 2012 i compta amb un capital inicial de 100.000 euros, aportats pels quatre socis. Tenen prop de 1.700 usuaris registrats a tot Espanya i una vintena de proveïdors regulars, la majoria empreses del sector energètic i mediambiental, algunes de l'Íbex-35. "Abans de posar un lot en subhasta ens assegurem que hi hagi tres o quatre possibles compradors per garantir que el preu el fixa la competència", aclareix l'empresari.
Actualment venen a 25 països i volen incrementar la presència a l'Amèrica Llatina i el nord d'Àfrica. "Mentre la producció cau en picat a Europa, és normal que els països emergents s'interessin a adquirir maquinària en desús a un preu més competitiu", diu Herranz.
Escrapalia va facturar en el primer exercici prop de 400.000 euros i espera arribar a 1,5 milions d'euros el 2013. Pel que fa al mercat nord-americà, tenen una aliança estratègica amb l'empresa Government Liquidation, especialistes en subhastes d'administracions públiques. "Als EUA hi ha més de 500 marketplaces dedicats al mateix que nosaltres", diu Herranz. Mentre que als EUA els ajuntaments estan obligats per llei a maximitzar el valor dels seus actius, "aquí les subhastes de béns públics es feien als jutjats, en processos poc transparents". Herranz assegura que a través de la web els actius es revaloren entre el 70% i el 200% del seu valor.