Metrovacesa diu adéu a la borsa
Després de setanta anys al parquet, la companyia immobiliària Metrovacesa deixarà aquest any de cotitzar a la borsa, un fet que marca un nou episodi en la carrera cap a l'escorxador que viu la indústria del totxo al nostre país.
Considerada en el seu dia una de les empreses líders del sector immobiliari europeu, Metrovacesa deixarà de cotitzar en el mercat de renda variable després que la seva junta d'accionistes aprovés aquesta setmana una OPA d'exclusió que permetrà als seus principals bancs creditors -BBVA, Sabadell, Popular i Santander- tenir el control total de la companyia. Dilluns, poc després de saber-se la notícia, la cotització de les accions de Metrovacesa va pujar un 0,45%, fins als 2,25 euros, lleugerament per sota dels 2,28 euros per acció fixats per l'OPA.
El preu queda ben lluny del màxim històric de 53,75 euros assolit per les accions de la companyia al desembre del 2006, un any i mig abans d'esclatar la bombolla immobiliària. En l'actualitat Metrovacesa és una de les companyies més endeutades del sector. A finals de setembre del 2012 el deute de la companyia ascendia als 5.102 milions d'euros, un 1,4% més que el setembre del 2011, segons el diari Expansión .
Deute per accions
Aquest increment del deute té el seu origen principalment en l'evolució del valor de mercat dels instruments de cobertura, la capitalització dels interessos i la cancel·lació del deute subrogable derivat de la venda d'habitatges. Metrovacesa va registrar en els nou primers mesos del 2012 pèrdues de 193,2 milions d'euros.
Gran part del deute de la companyia prové de les inversions dutes a terme per l'empresa durant les presidències de Joaquín Rivero i la família Sanahuja tant a França com a Espanya. L'any 2007 els Sanahuja van aconseguir el control de la majoria de la companyia, però mesos després, en no poder fer front al deute contret amb la banca, van optar per intercanviar deute per accions com a alternativa al concurs de creditors.
Al desembre del 2008 la Comissió Nacional del Mercat de Valors va suspendre la cotització de Metrovacesa en assabentar-se que Banesto, La Caixa, Santander, Caja Madrid, BBVA i Banco Popular, sis de les principals entitats creditores, podien adquirir el 54% del capital a canvi del deute de 4.000 milions contret per la companyia. Pocs dies més tard, Metrovacesa confirmava l'entrega del 54,7% del capital als sis bancs, que es quedarien a més un 1,78% individualment. Des de llavors, la immobiliària amb més capitalització (8.500 milions d'euros) ha vist reduït el seu valor en borsa un 92%.
L'origen de Metrovacesa es remunta al 1918, quan es va fundar la Compañía Urbanizadora Metropolitana per a l'ordenació del sòl del nord de Madrid. L'any 1988 l'empresa es va fusionar amb la immobiliària Vasco-Central (Vacesa), i van formar l'actual Metrovacesa.