ENERGIA
Empreses 22/10/2017

El mercat majorista del gas a Espanya fracassa

Competència demana al govern de l’Estat que prengui mesures, perquè el Mibgas només negocia el 2% de la demanda espanyola

X.g.
3 min
álvaro nadal

El govern espanyol va posar en marxa el Mibgas, el mercat ibèric majorista del gas, ara fa un any. Però el funcionament d’aquest organisme no acaba d’arrancar, fins al punt que la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha demanat al ministeri d’Indústria, Energia i Agenda Digital que adopti mesures. I en concret, demana al titular del ministeri, Álvaro Nadal, que impliqui en el funcionament d’aquest mercat les dues grans empreses del sector, Gas Natural i Endesa.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El cas és que el Mibgas es va posar en marxa per crear un lloc on negociar subministraments de gas. La idea és que un mercat on es produís l’encreuament d’oferta i demanda abaratiria el preu del gas, perquè seria més eficient i això ajudaria ha controlar -i fins i tot rebaixar- el preu de l’electricitat en un moment en el qual la generació elèctrica a través de cicles combinats de gas natural s’ha disparat per la sequera i la manca de vent.

Però el cert és que, segons la CNMC, només s’han negociat al Mibgas 6.566 gigawatts hora (GWh), és a dir, tot just un 2% de la demanda anual de gas a Espanya, un percentatge molt inferior a la de la majoria d’estats europeus. La major part del subministrament es fa en base a contractes bilaterals, és a dir, amb contractes que les grans empreses tenen amb els seus proveïdors directament, amb la qual cosa el mercat, amb tan poc volum, no pot incidir en els preus. De fet, el problema ja es veia venir, i per això durant l’any el mateix Mibgas va posar en marxa la figura dels market makers, els creadors de mercat. El primer semestre de l’any passat ho va ser Gunvor International, i el segon semestre, Axpo Iberia, i ara s’ha fet la convocatòria per al creador de mercat del primer semestre del 2018.

Però aquests creadors de mercat, que tenen com a objectiu aportar liquiditat al Mibgas perquè hi hagi més negociació, no han assolit els objectius previstos. Per això Competència fa una sèrie de recomanacions al ministre Álvaro Nadal. Entre aquestes recomanacions, demana que s’obligui Gas Natural i a Endesa a actuar com a creadors de mercat. És a dir, haurien de posar a disposició de la negociació al Mibgas una quantitat suficient del seu gas per augmentar la liquiditat i les operacions.

En concret, l’organisme que presideix José María Marín Quemada proposa que el ministeri estableixi obligacions de creació de mercat a Gas Natural i a Endesa si els creadors voluntaris no aconsegueixen introduir més liquiditat. A més, vol que aquests operadors dominants, si actuen com a creadors de mercat, tinguin l’obligació de presentar ofertes de compra i venda de gas simultànies per una quantitat determinada i amb uns límits de separació de preus. El sistema que proposa Competència és obligar els operadors dominants a fer una oferta al mercat que sigui proporcional a la seva quota dels aprovisionaments de tot el sistema gasista espanyol. En el fons seria una part mínima, ja que Competència proposa que cadascun dels operadors dominants aporti al mercat gasista un màxim a l’any que equivaldria al 5% del volum anual que tenen d’aprovisionaments de gas a Espanya.

A més, Competència fa altres recomanacions per millorar el funcionament del mercat, com ara crear un pol a Portugal per involucrar en la negociació les companyies i els clients del país, i desenvolupar un centre d’operacions de referència per al gas natural liquat (GNL).

stats