CONSUM
Empreses 16/06/2013

La llet fresca, una sortida sostenible per als ramaders

L'automatització del munyiment ha permès als propietaris de Mas Roger destinar part de la producció a l'elaboració de llet fresca pasteuritzada

Andrea Rodés
2 min
La llet fresca, una sortida sostenible per als ramaders

Valentí Roger va començar a treballar a la granja familiar als 17 anys, quan el seu pare es va posar malalt i necessitava un cop de mà. Quinze anys després, tots dos continuen al capdavant de Can Roger, una granja de vaques destinades a la producció de llet, als afores de Cardedeu. Amb la idea de modernitzar el negoci i ser més competitius, el Valentí va decidir fa quatre anys invertir en un robot de munyiment automatitzat d'última generació i aprofitar l'espai que els quedava lliure a la granja per construir un obrador i explorar una nova oportunitat de mercat: la producció i comercialització de llet fresca pasteuritzada, sense uperitzar o esterilitzar (el procés d'elaboració convencional utilitzat per les grans marques lleteres).

"Als països del nord d'Europa el consum de llet fresca és majoritari, però aquí encara no és tan apreciada", explica el Valentí, mostrant una de les ampolles de litre de Llet 10, la marca amb què comercialitza els seus productes.

Proximitat

Amb prop de 120 vaques, 50 de les quals en estat de lactància, Can Roger produeix prop de 1.400 litres de llet crua al dia, el 60% del qual es destina a l'elaboració de llet pasteuritzada i homogeneïtzada Llet 10, i la resta es ven al Grupo Pascual. Tant la llet com els gelats i iogurts Llet 10 es venen en botigues, fleques i restaurants dels voltants de Cardedeu i Granollers, o en comerços online de producció sostenible o de proximitat, com Km-0.cat. Segons Roger, el fet que la llet sigui només pasteuritzada (un procés que consisteix a escalfar la llet a 75 graus durant uns minuts per garantir l'eliminació de microogranismes), en lloc de passar per altres processos més agressius, permet incrementar el seu valor un 25%. El preu d'un litre de llet fresca Llet 10 és d'uns 1,20 euros. La pega al seu millor gust i qualitat és que només aguanta 7 dies, mentre que un tetra brick de qualsevol llet uperitzada dura més de tres mesos sense necessitat de nevera.

"El nostre consumidor és algú que pot arribar amb facilitat a fi de mes", reconeix el Valentí. El negoci de la llet fresca els ha permès reduir la seva dependència de Pascual o qualsevol altre grup lleter, que paguen uns 32 cèntims d'euro pel litre de llet crua. "El preu no ha variat en els últims 20 anys, mentre que els costos de gasoil i del pinso han anat pujant", explica Roger. L'altra despesa important de la granja és l'adquisició de semen taurí per fecundar les femelles, el valor del qual oscil·la segons la qualitat genètica de cada exemplar.

Autosuficients

"Per sobreviure en aquest sector, i més ara que no hi ha subvencions, és clau ser com més autosuficient millor", explica Valentí pare abans d'agafar el tractor per anar a buscar alfals. Les seves vaques s'alimenten amb farratges i pinsos naturals conreats majoritàriament dins la pròpia explotació. Cada vaca consumeix prop de 45 quilos diaris entre palla, farratge i pinso, i té una vida útil d'entre 7 i 8 anys. Un cop s'acaba la seva capacitat lletera, són venudes a l'escorxador.

stats