Eureka

"Carglass canvia, Carglass repara": d'on ha sortit el gegant dels parabrises?

La companyia va aterrar a Espanya el 1998 i mou més de 225 M€ anuals

Ronnie Lubner era un home de negocis, però també un home senzill. Solia vestir camisa de quadres, mirar els partits de futbol des del televisor i fer broma de tot. "Abans de començar una reunió, sempre deixava anar uns quants acudits", recordava fa tan sols quatre mesos Marc Lubner, el seu nebot. Ho explicava davant d'una sala plena a vessar de família i amics que havien volgut acomiadar-se per últim cop d'un dels grans noms del sector del vidre. Ronnie Lubner i el seu fill Gary van liderar durant dècades el grup Belron. És la multinacional propietària de marques de recanvi de parabrises com Carglass –que opera en una trentena de països, entre els quals Espanya– i d'una desena llarga de marques més, escampades pels cinc continents. Avui la companyia dona feina a més de 30.000 persones, atén 15 milions de clients a l'any i factura 6.460 milions d'euros per exercici. Tot això, només canviant i reparant parabrises.

Inscriu-te a la newsletter EmpresesInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La història darrere l'èxit de Carglass ve de mitjan segle passat, quan Doulton Glass, una empresa anglesa especialitzada en vidre i cristalleria, va contractar el jove Ronnie Lubner. La companyia buscava algú que conegués bé el sector per rellançar la marca, que passava per temps de vaques magres. El primer que va fer va ser canviar-li el nom per Solaglas per evitar la confusió amb una empresa històrica de ceràmica: la Royal Doulton. Van canviar el rètol del centenar de botigues que tenien al Regne Unit i de tots els camions. Aquest reposicionament va ser clau per fer enlairar la marca, que va acabar de triomfar quan va comprar James Clark, la segona cadena més gran de venedors de vidre de la Gran Bretanya, fundada el 1851. Això va situar Solaglas al capdavant del sector britànic, que estava molt atomitzat: en va passar a controlar el 20%. 

Cargando
No hay anuncios

El 1987 Solaglas ja s'estava expandint per Europa i, per fer-ho, va comprar una petita companyia belga anomenada Carglass. L'havien fundat dos germans el 1938, Jean i Arthur Leroi. Primer, com un taller artesanal dedicat a la fabricació de miralls. Després, ja a la dècada del 1970, a la reparació de vidres per a automòbils. De mica en mica, s'havia anat fent un lloc al centre d'Europa. Quan Solaglas va comprar el negoci, tenia 13 centres a Bèlgica, dos als Països Baixos i un més al nord de França. Va mantenir la marca i Hugo Leroi, descendent dels fundadors, al capdavant. A cop de talonari, un any després va comprar una petita cadena de recanvi de parabrises dels Països Baixos i va estendre's a Portugal i Itàlia, sota la marca Autoglass. El 1990 Solaglas va passar-se a anomenar Belron, el nom de l'actual grup, que des del 1999 està controlat per l'empresa d'inversió belga D'Ieteren. 

La conquesta d'Espanya

Cargando
No hay anuncios

La companyia va aterrar a Espanya el 1998 i va obrir tallers a Barcelona i a Madrid. Tres anys més tard, ja en tenien al nord de la Península i al País Valencià. En total, gairebé 30 treballadors repartits en 31 punts de venda. El 2005, plenament consolidada a l'Estat, la companyia va inaugurar la seu central a Mollet del Vallès. Fidel a la seva filosofia de comprar empreses més petites per créixer, va quedar-se amb Servicristal, una empresa que operava a Vitòria, Valladolid, Santander i València. Va ser a finals de la primera dècada dels 2000, i amb 105 centres arreu d'Espanya, que l'empresa va estrenar-se al món de la publicitat. 

"Han sabut treballar el màrqueting amb dos objectius molt definits: crear consciència sobre la necessitat de reparar els parabrises del cotxe per evitar riscos en la conducció i impulsar el reconeixement de la marca", analitza Neus Soler, experta en màrqueting de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). En el segon aspecte, Soler cita el famós jingle que encara sona avui en ràdios i televisions tant catalanes com espanyoles: "Carglass canvia, Carglass repara". "La suma de tot plegat dona com a resultat un posicionament top of mind: quan ha de pensar en aquest segment de mercat tan especialitzat, al consumidor només li ve al cap aquesta marca", assegura l'experta. 

Cargando
No hay anuncios

El 2013 l'empresa havia accelerat fins als 136 centres a Espanya i s'havia aliat amb marques com Bosch per fer promocions d'escombres per als parabrises. El 2016 ja eren més de 211 tallers i 1.100 treballadors a Espanya. El 2023, només a Espanya, Carglass va moure 226 milions d'euros, segons dades del Registre Mercantil. 

Dates clau
  • 1938<p>Els germans Jean i Arthur Leroi funden un taller de miralls.</p>
  • 1970<p>L&#39;empresa dels Leroi es transforma en una cadena de reparació de parabrises i passa a anomenar-se Carglass.</p>
  • 1987<p>Solaglas, una de les companyies més importants del sector, compra Carglass per expandir-se.</p>
  • 1998<p>Carglass es consolida arreu d&#39;Europa i entra a Espanya, on tindrà un creixement molt ràpid.</p>
  • 2018<p>La companyia celebra 20 anys a Espanya amb més de 200 tallers i 1.100 treballadors, gràcies a la compra constant d&#39;empreses més petites.</p>
  • 2023<p>Carglass, que forma part del grup Belron, mou 226 milions d&#39;euros només a Espanya.</p>