Mercat de fitxatges

Vueling tindrà la primera presidenta de la seva història

Molins, Celsa i Esteve refan les seves cúpules

3 min
Un avió de Vueling

El mercat de fitxatges de l'Empreses s'estrena amb canvis importants a la gran empresa catalana. El més destacat, el salt de Josep Maria Coronas d'Abertis a Criteria per ser el nou secretari del consell. Aquesta nova responsabilitat de Coronas, que suma a la seva presència al patronat de La Caixa, el converteix simbòlicament en candidat a succeir Isidre Fainé al capdavant de La Caixa, condició que comparteix amb Àngel Simón, recentment nomenat conseller delegat de Criteria. Però hi ha hagut altres moviments destacats.

Vueling i Iberia enceten una nova etapa

International Airlines Group (IAG), la matriu d'aerolínies com Vueling i Iberia, fa canvis a la cúpula directiva que seran efectius a principis del mes d'abril. D'una banda, Fernando Candela deixarà de ser conseller delegat i president d'Iberia, càrrec que ocupa des del maig del 2023, i continuarà com a conseller delegat de Level. Alhora, serà el fins ara president de Vueling, Marco Sansavini, qui substituirà Candela al capdavant d'Iberia. Sansavini serà substituït per Carolina Martinoli, que serà la nova consellera delegada i presidenta de Vueling. Aquest triple canvi es fa a partir de directius que ja formaven part del comitè de direcció d'IAG.

La nova presidenta de Vueling, Carolina Martinoli.

Per la seva banda, Carolina Martinoli es va incorporar a IAG el 2011, concretament a l'equip d'Iberia com a directora de clients. El 2017, Martinoli es va traslladar a Londres des de Madrid per assumir la posició de chief brand and customer officer a British Airways, on va liderar un equip de 13.000 persones, incloent-hi tripulacions de cabina. L'abril del 2021 va passar a la matriu del grup com a membre del comitè de direcció. També ha estat membre del consell d'administració de British Airways, entre el 2021 i el 2023, i d'Iberia des del 2021 fins ara.

Sansavini es va incorporar al grup IAG el 2012 com a director comercial d'Iberia i el 2020 va ser nomenat conseller delegat de Vueling. La carrera de Marco Sansavini al sector de l'aviació va començar el 1995, quan es va incorporar a KLM ocupant diversos llocs directius i va participar en el seu procés de fusió amb Air France. El 2004 es va integrar al grup Air France KLM com a vicepresident i va continuar en diferents posicions tant al grup com a la participada Alitalia fins al 2012.

Ciments Molins nomena Marcos Cela nou conseller delegat

L'empresa familiar Ciments Molins ha nomenat Marcos Cela nou conseller delegat en substitució de Julio Rodríguez, que ha exercit el càrrec durant nou anys. El relleu es produeix a petició del mateix Rodríguez i entrarà en vigor de manera efectiva a finals de juny. Marcos Cela és llicenciat en direcció d'empreses per la Universitat de Barcelona, MBA per l'escola de negocis Esade i Programa d'Alta Direcció PADE per l'IESE. Va iniciar la carrera el 1995 al departament financer de Decathlon Espanya i quatre anys més tard va ser director europeu de tresoreria i crèdit de Bic Graphic Europe. Es va incorporar a Ciments Molins l'any 2004 per exercir les funcions de director financer, càrrec que va ocupar fins al gener del 2015. Més recentment ha estat membre del comitè executiu de la companyia com a directiu responsable de les regions de l'Àsia, l'Àfrica i Sud-amèrica.

Celsa incorpora nous consellers

Celsa incorporarà Hilario Albarracín (expresident de KPMG), Mario Longhi (expresident de US Steel), Elena Guede i Juan José Nieto al seu consell d'administració a partir del 9 d'abril, data en què se celebrarà la junta d'accionistes. En un comunicat, l'empresa ha explicat que els nomenaments corresponen a l'objectiu dels accionistes de dotar la companyia "d'un equip de reconegut prestigi" després d'aconseguir el control de les accions. L'òrgan de direcció compta amb Rafael Villaseca com a president, Jordi Cazorla com a conseller delegat i Daniel Alaminos com a secretari del consell. Albarracín ha desenvolupat pràcticament tota la carrera professional a KPMG, on ha estat president i conseller delegat. Per la seva banda, Guede és vicepresident sènior d'estratègia de sostenibilitat de Cement and Roadstone Holding. Nieto és president d'Arcano Partners i Longhi -que s'hi incorpora com a conseller independent- ha estat president i conseller delegat de US Steel i de Gerdau AmeriSteel, a més de president d'Alcoa Wheels International.

El president de Celsa, Rafael Villaseca.

Esteve refà el consell d'administració

La farmacèutica catalana Esteve ha renovat el consell d'administració amb l'entrada de Jane Griffiths, Ewald Walgenbach, Wolfram von Braunschweig i Nick Bohn, tots ells representants del fons d'inversió alemany Lubea, que el setembre del 2023 va adquirir una participació del 26% a la companyia. Griffiths, fins ara al capdavant de la direcció de la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques, entra al consell en substitució de Jesús Caínzos, que deixa la cadira. Per la seva banda, Walgenbach és doctor en genètica i bioquímica per l'Institut Max Planck i exconsultor de Boston Consulting Group (BCG), i actualment és present als consells de l'editorial Springer Nature i del proveïdor de serveis a la indústria farmacèutica Aenova. Von Braunschweig i Bohn s'hi incorporen com a directors gerents de Lubea.

stats