Mercat de fitxatges

Nou encàrrec per a un històric de La Caixa

Antonio Carmona dirigirà Rodalies de Catalunya

3 min
Joan Maria Nin, en la seva etapa al capdavant de CaixaBank.

La setmana començava encara alterada per una dimissió: la d'Eduard Romeu, que va anunciar a finals de la setmana passada la seva renúncia com a vicepresident econòmic del FC Barcelona. Més enllà d'aquesta sorpresa, aquesta setmana hi ha hagut un reguitzell de nous càrrecs al sector de la indústria, com ara Rodalies de Catalunya o Nissan Iberia. Alhora, l'associació madrilenya Círculo de Empresarios estrena una nova junta i Bankinter aplana el camí per a la seva nova consellera delegada.

Una nova era per al Círculo de Empresarios

El vicepresident del Círculo de Empresarios, Joan Maria Nin, ha assumit la presidència de l'associació empresarial per als pròxims tres anys, en substitució de Manuel Pérez-Sala, que ha estat nomenat per la junta directiva president d'honor. Nin (Barcelona, 1953) és advocat i economista per la Universitat de Deusto i màster en lleis per la London School of Economics. Té experiència tant al sector públic com al privat, i el centre de la seva trajectòria professional ha estat el sector bancari, on va ser un dels artífexs dels processos de fusió de bancs i caixes del país. A més, va ser figura clau de la galàxia de La Caixa com a conseller delegat de CaixaBank durant la Gran Recessió, entre el juny del 2007 i el juliol del 2014. La seva sortida per sorpresa va fer córrer rius de tinta, perquè se'l considerava el delfí d'Isidre Fainé fins que aquest últim hi va perdre la confiança.

Anteriorment, Nin havia estat conseller delegat de Banc Sabadell, entre el 2002 i el 2007, i director general de Banco Santander fins al 2002. També ha estat involucrat en el negoci de l'energia com a membre dels consells d'administració de Cepsa, Repsol o Gas Natural.

El Círculo també ha renovat la meitat de la junta directiva per al període 2024-2027. Entre altres canvis, el nou president ha nomenat com a vicepresidentes Carmen Mateo i Isabel Dutilh, que també serà lletrada assessora, i ha renovat els mandats en aquest càrrec d'Ana Argelich i José María López de Letona. El tresorer serà Ricardo Martínez Rico.

Antonio Carmona, nou director de Rodalies

El fins ara responsable de relacions amb els mitjans de Renfe, Antonio Carmona, assumirà a partir del pròxim mes d'abril la direcció de Rodalies de Catalunya, en substitució de Mayte Castillo. El comitè de direcció de Renfe ha aprovat aquesta setmana el nomenament de Carmona, que fa 23 anys que és a la companyia ferroviària, on va ingressar ocupant una plaça com a ajudant ferroviari, tot i que ja fa 20 anys que era a la direcció de comunicació. De fet, la relació de Carmona amb el món ferroviari ve de lluny: és fill d'un operari dels tallers de Renfe a Can Tunis.

Antonio Carmona en una imatge d'arxiu

Carmona, que ocupava la posició de delegat de comunicació a Catalunya i Aragó, dirigirà Rodalies en una etapa marcada pel traspàs integral a la Generalitat, que ERC i el PSOE van pactar que s'havia de completar en aquesta mateixa legislatura estatal (fins al 2027). Per la seva banda, la fins ara directora de Rodalies a Catalunya, Mayte Castillo, ha sol·licitat el trasllat i la destinació serà el Museu del Ferrocarril de Catalunya, ubicat a Vilanova i la Geltrú (Barcelona).

Christian Costaganna, nou conseller director general de Nissan Iberia

Christian Costaganna, actual director general de Nissan Nordic Europe, ha estat nomenat conseller director general de Nissan Iberia, i Bruno Mattucci, fins ara màxim responsable de Nissan Iberia, és el nou responsable de projectes estratègics per a la regió AMIEO, que engloba Àfrica, Orient Mitjà, Índia, Europa i Oceania. Aquests canvis seran efectius a partir del pròxim 1 d'abril i s'emmarquen en la reorganització de funcions i càrrecs executius de la marca. Costaganna és llicenciat en enginyeria mecànica i a Espanya va exercir com a director de màrqueting entre 2013 i 2018 i com a director de vendes entre 2018 i 2021. 

Bankinter nomena Gloria Ortiz com a consellera executiva

Bankinter ha nomenat Gloria Ortiz com a consellera executiva, el pas previ necessari per nomenar-la consellera delegada de Bankinter en un consell d'administració que se celebrarà després de la junta d'accionistes. D'aquesta manera, Ortiz substituirà María Dolores Dancausa com a consellera delegada del banc, mentre que Dancausa passarà a ser presidenta no executiva, tal com es va anunciar al desembre. Ortiz es va incorporar al banc el 2001 com a directora de control de gestió. Posteriorment, va exercir com a directora de relació amb inversors, directora financera, directora de banca digital, tecnologia i operacions i, des del 2021, directora de banca comercial.

Gloria Ortiz en una imatge d'arxiu
stats