Homenots i Donasses

El francès que va evitar la guillotina i va fundar una multinacional

DuPont és una de les empreses químiques més grans del món, creadora de fibres com la licra

David Valero Carreras
3 min
El fundador de DuPont

Qui tingui certa edat i, per tant, va passar per l’escola en aquells temps en què encara s’hi aprenien coses, deu tenir gravat el nom de Lavoisier, un geni de les ciències del segle XVIII, capaç d’enunciar una llei cabdal com la de la conservació de la massa i de ser el primer a formular les reaccions de combustió i d’oxidació, per posar-ne un parell d’exemples. Amb la Revolució Francesa, el geni parisenc va perdre el cap, però per sort la seva llavor ja estava sembrada i va germinar amb molta més intensitat de la que ell hauria somiat. Que tingués un deixeble amb ganes d’aprendre i abundants recursos financers anomenat Éleuthère Irénée du Pont té una connexió directa amb el fet que avui una de les principals multinacionals del sector químic es digui DuPont Corporation i hagi inventat materials com el neoprè, el tefló i la licra.

La clau de tot plegat rau en la fugida de la França revolucionària d’Éleuthère du Pont cap als EUA amb les maletes plenes dels coneixements de Lavoisier. La relació de la família amb els revolucionaris havia sigut molt estreta, però arran de la detenció del seu amic Lluís XVI tot plegat es va tòrcer i tant ell com el seu pare, Pierre, van quedar en el punt de mira dels elements incontrolats. 

El primer de gener del 1800, el jove Du Pont trepitjava per primer cop Rhode Island, una bona data per posar el comptador vital a zero. Durant els anys com a estudiant al College Royal de París s’havia especialitzat en la fabricació de pólvora, un dels àmbits de treball del seu mestre Lavoisier. 

L’anecdotari històric explica –sense que puguem escatir si són fets reals o llegenda urbana– que un dia de caça amb el coronel d’artilleria Louis de Tousard van comprovar l’escassa qualitat de la pólvora autòctona dels EUA i van decidir posar fil a l’agulla. Casualment, Tousard –també fugit de França– havia trobat feina a l’exèrcit nord-americà per gestionar la relació amb els proveïdors de pólvora: estava clar que tenien una oportunitat. 

Després d’analitzar el mercat, Du Pont va arribar a la conclusió que el que més fallava era el procés de refinament de les matèries primeres i es va proposar solucionar-ho. En un viatge llampec a França va aixecar els 36.000 dòlars necessaris per engegar el projecte, batejat com a E.I. du Pont de Nemours & Company i que va començar a caminar el 1801 a Delaware. L’èxit no va trigar a arribar, com tampoc les ganes de millora contínua que hi aplicava el fundador. El 1811 ja havien esdevingut el primer fabricant de pólvora dels EUA, una posició que va quedar refermada amb la creixent demanda provocada per la guerra anglo-americana del 1812. És en aquest moment que va iniciar un procés de diversificació mitjançant inversions en llana, cotó i adobatge de pells. 

La còmoda posició econòmica de què aviat va gaudir Du Pont li va permetre implicar-se en projectes benèfics, enfocats a la mitigació de la pobresa, l’ajuda a persones amb discapacitat i el suport a l’ensenyament gratuït. En paral·lel a tot això, va ocupar càrrecs de responsabilitat en entitats bancàries locals de caràcter industrial.

L’any 1828 va marcar un punt d’inflexió en la seva vida, perquè la mort de la seva dona, Sophie Dalmas, el va fer caure en un estat de profunda tristor del qual ja no es va recuperar. Sis anys més tard va morir, víctima d’un atac de cor, tot i que segons algunes fonts el còlera hi podria haver estat relacionat. Després de la pèrdua del líder, l’empresa va continuar molt implicada en el món de la recerca científica de la mà dels seus descendents, i prova d’això són els innombrables descobriments que han posat a l’abast de la societat en forma de productes quotidians, com els teixits i fibres esmentats.

Com ja sabem, en els nostres dies DuPont és una de les empreses més grans del món, factura més de 13.000 milions de dòlars i té un valor de mercat superior als 30.000 milions. Al consell d’administració hi trobem Éleuthère Thère Irénée du Pont, de 54 anys, descendent directe del nostre protagonista i que controla un 0,0055% de la companyia

stats