Mercat de fitxatges

Fainé, home fort (també) a Telefónica

Celsa renova la seva cúpula i busca el camí de la rendibilitat

3 min
El president de CaixaBank, Isidre Fainé. PERE VIRGILI

BarcelonaEl moviment clau en matèria empresarial de la setmana s'ha produït a Telefónica, on Criteria Caixa –el hòlding de participades del grup La Caixa, controlat per la Fundació Bancària La Caixa– ha incrementat la seva posició dins la companyia que dirigeix Álvarez-Pallete fins al 5% de participació, i s'ha convertit en el primer accionista de la teleco. Aquest moviment, anunciat dilluns passat, s'ha visualitzat durant la junta d'accionistes de Telefónica, celebrada aquest divendres, en què també s'ha aprovat la renovació d'Isidre Fainé, president de Fundació La Caixa, com a conseller dominical de Telefónica en representació de Criteria –fins ara ho era en representació de CaixaBank–. Fainé ja era vicepresident de la teleco, càrrec que mantindrà, i amb aquest moviment guanya encara més pes dins de Telefónica.

Les novetats als càrrecs de Fainé no acaben aquí. Criteria també ha renovat el consell de la seva gestora de capital, Caixa Capital Risc, en un moviment "per simplificar els seus òrgans de govern", segons expliquen des de l'entitat, i pel qual Isidre Fainé deixarà de ser president de la gestora. La sortida no és només del president Fainé, sinó també de la resta de consellers que hi havia abans, que "se'ls substituirà per nous consellers de la casa amb perfil més tècnic", expliquen. Amb tot, encara no està confirmat qui serà el nou president de Caixa Capital Risc.

Més enllà de Fainé, a la metal·lúrgica Celsa també estan d'estrena. Durant aquesta setmana es va celebrar una junta extraordinària, en la qual es va renovar el consell d'administració de l'empresa, amb voluntat de mostrar-se renovada i sanejada.

Noves cares per a una nova Celsa

Després del daltabaix de Celsa i la família Rubiralta, ara la metal·lúrgia comença a assentar les bases per obrir un nou capítol. La companyia, ara presidida per Rafael Villaseca i amb Jordi Cazorla com a conseller delegat, va estrenar aquest dimarts passat –en el marc d'una junta extraordinària– el seu nou consell d'administració, en què hi han entrat noms de prestigi com Hilario Albarracín (KPMG), Elena Guede (CRH), Juan José Nieto (Arcano Partners) i Mario Longhi (US Steel) com a consellers independents. Alhora, Villaseca i Cazorla van recordar el fitxatge de Borja García-Alarcón com a nou director financer, i el procés de renovació també de tot l'equip directiu. Segons expliquen, el nou equip gestor "està treballant en l'elaboració d'un nou pla estratègic amb la consultora Bain & Co", per definir l'estratègia per als pròxims cinc anys.

El president de Celsa, Rafael Villaseca, ahir durant la presentació.

Wallbox fitxa a Fluidra el seu nou director financer

La catalana de carregadors per a cotxes elèctrics Wallbox ha nomenat Luis Boada com a nou director financer, amb efecte a partir del 15 de maig. Boada compta amb gairebé dues dècades d'experiència en desenvolupament corporatiu, finances i relacions amb inversors, amb un coneixement ampli dels mercats de l'Amèrica del Nord i Europa. Boada s'uneix a Wallbox procedent de Fluidra, empresa líder mundial en equips per a piscines, en la qual ha exercit com a director financer per a l'Amèrica del Nord. És llicenciat en ADE i té un MBA per ESADE, a més d'estudis a l'àrea de finances a la Universitat de Stanford (EUA).

Luis Boada Wallbox

Borja Galindo i Miguel Chapa, nous directors generals a Lactalis Espanya

Lactalis ha nomenat Borja Galindo nou director general de Lactalis Forlasa, la unitat de negoci de formatges de la companyia a Espanya, i Miguel Chapa nou director de Lactalis Foodservice, la divisió centrada al canal HORECA. Aquests nomenaments s'afegeixen al de David Saliot com a conseller delegat de Lactalis España.

Maria Puig, nova directora de contractacions a Marlex

Marlex, empresa gironina de selecció i recursos humans, ha fitxat Maria Puig com a nova directora de la seva divisió de recruiting. A causa de l’augment de la demanda en el mercat i entre els seus clients, Marlex aposta per la selecció de perfils especialistes i middle management. Puig és graduada en ADE i té un MBA per l'IESE, i ha treballat en empreses com Seat o Adam Foods.

stats