Segur que #EspañaPuede?
La ministra Calviño va presentar dimecres les línies mestres de la carta espanyola als Reis de Brusel·les en forma de pla de recuperació, transformació i resiliència de l’economia estatal, amb una desena de polítiques urgents en diversos àmbits, la majoria de les quals podria subscriure qualsevol ciutadà, excepte els més recalcitrants. Gairebé sento des d’aquí els cops de colze entre els diversos ministeris, altres administracions i els beneficiaris privats per arreplegar una part de la pluja de milions que s’espera rebre d’Europa.
M’interessen especialment els objectius en matèria de transformació digital. D’aquí al 2025 es pretén que el 100% de la població estigui connectada a més de 100 Mbps; que la 5G tingui disponible tot l’espectre radioelèctric que li cal; que el 80% de la població estigui capacitada digitalment a nivell bàsic; que hi hagi 20.000 especialistes més en ciberseguretat; que la meitat dels serveis públics es puguin prestar en forma d’apli mòbil; que el 25% del comerç electrònic correspongui a les pimes; que la producció audiovisual estatal creixi un 30%, i que el 25% de les empreses facin servir la intel·ligència artificial i les dades massives. També es promet una carta nacional sobre drets digitals i s’impulsaran projectes tractors de digitalització en els sectors agrícola, turístic, sanitari, industrial, de mobilitat i de comerç.
En general pinta bé, encara que ja sabem que un PowerPoint ho aguanta tot. Però ja veurem com s’aplica. Per exemple, a Catalunya ja tenim una carta de drets (i responsabilitats!) digitals, elaborada amb un procés participatiu i aprovada pel Parlament. Friso per veure què passarà quan entri en conflicte amb la futura carta estatal. I tampoc és que l’historial espanyol en digitalització inspiri gaire confiança. Sense anar més lluny, aquesta setmana hauré de demanar de nou els meus certificats digitals perquè el nou sistema telemàtic de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre no m’ha permès renovar-los i han acabat caducant. I dubto que sigui problema de diners.