Moment de llogar o de comprar un pis?
Andrei Boar conclou que l'accés a l'habitatge continuarà sent difícil, ja sigui de compra o de lloguer
L’arribada del 2024 no canvia un dels principals problemes que hi ha ara mateix al nostre país: l’accés a l’habitatge. La pujada de tipus d’interès i de l’Euríbor del 2023 podia portar a pensar que hi hauria un fre en les hipoteques i una caiguda dels preus dels habitatges. Les hipoteques s’han reduït, però els preus encara han pujat més, i el 2024 no serà diferent.
Les previsions dels experts són variades, però, per exemple, BBVA Research preveu una pujada a escala estatal del 3%, una mica per sota de l’increment a Barcelona, que s’espera que sigui del 4%. Per tant, tot i que la lògica hauria de fer-nos pensar que els preus cauran, passarà tot el contrari. La falta d’oferta, ja sigui perquè no es construeixen pisos nous o per l’efecte del lloguer, fa que la demanda que hi ha es baralli pels pisos existents. Els promotors expliquen que a Barcelona, per exemple, no hi ha sòl nou o que havien de destinar part de les noves construccions a habitatge social, fet que no fomenta la inversió.
Per una altra banda, el lloguer no para de pujar. En els últims 10 anys els lloguers s'han incrementat un 43% a Catalunya i un 62% a Barcelona. A més de l’increment de preus, la demanda a les grans ciutats és tan elevada que els pisos s’omplen en pocs dies. Per tant, ¿el propietari té algun tipus d’incentiu per vendre el pis? I com a previsió, la regulació dels preus del lloguer que entrarà en vigor al mes de febrer servirà de poc.
En conseqüència, em sap greu tornar a donar males notícies, però res fa pensar que el preu de l’habitatge, sigui de lloguer o de compra, doni algun tipus de respir a les famílies. Esperar a més endavant només farà que el preu encara sigui més alt. Per desgràcia, quantes famílies poden donar un 20% d’entrada més el 12,5% d’impostos per comprar un habitatge?