Si ja ho saps, per què hi vas?
Epic Games, l’empresa que hi ha al darrere del popular videojoc Fortnite, va voler passar-se de llesta oferint als usuaris un sistema per comprar contingut addicional des de fora de l’aplicació per a iOS. D’aquesta manera pretenia estalviar-se la comissió del 30% que Apple es queda de cada transacció, però també incomplia les condicions de l’App Store.
Apple hi ha reaccionat retirant Fortnite del catàleg. La conseqüència: l’ús del joc des d’iPhone i iPad ha caigut un 60%, perquè només hi poden jugar els usuaris que ja el tenien instal·lat, i aquests ja ni tan sols el poden actualitzar. Tot i que les condicions ja eren vigents abans que Fortnite existís, Epic Games ha demandat Apple per pràctiques monopolístiques i el cas és als tribunals.
En paral·lel, Huawei està notant les conseqüències de l’assetjament del govern Trump. Des de fa alguns mesos, els seus smartphones -els més venuts al món durant el trimestre passat, gràcies al bon comportament del mercat xinès- ja no poden incloure els serveis ni les aplicacions de Google. Però la firma no ha anat a gemegar a cap jutge, sinó que ha posat a treballar un exèrcit d’enginyers per crear una alternativa completa. Aquest dijous, Huawei va anunciar que a partir de l’any que ve els seus mòbils ja no sortiran amb Android, sinó amb el nou sistema propi HarmonyOS, creat a partir d’una plataforma pensada inicialment per a objectes connectats. Ara li queda atreure prou creadors d’aplicacions, als quals ofereix tecnologies encara més completes que les de Google.
Naturalment, els dos casos són molt diferents, però tenen en comú que recullen reaccions a les accions d’un participant del teu ecosistema que és molt més gros que tu (Apple en el cas de Fortnite, Trump en el cas de Huawei). A mi, els d’Epic Games em recorda la gent que es compra un pis en un carrer molt transitat i tot seguit munta una campanya per exigir que hi soterrin la circulació.