Enginyeria

De Terrassa a Mart amb només 4.000 euros

Un equip d'estudiants de la UPC construeix un prototip real de 'rover' espacial

Imatge del GRover de l'equip de la ESEIAAT.
3 min

Dissenyar un vehicle perquè pugui circular sense problema per un planeta inhòspit i amb una orografia difícil, com la de Mart, no és fàcil. Però ja hi ha una proposta catalana per fer-ho. Un equip multidisciplinari de 19 estudiants de la UPC de Terrassa, que formen part de l’associació UPCSpaceProgram, va portar el seu model de vehicle al concurs internacional European Rover Challenge (ERC). És el GRover, un vehicle autònom, construït pels mateixos estudiants, que ha passat per diferents proves com si treballés a la superfície de Mart.

A aquest concurs internacional s'hi van presentar 64 universitats de tot el món i 19 equips van passar a la gran final, entre ells el de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC), amb la col·laboració de tres estudiants de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB).

Al concurs, que es va fer la segona setmana de setembre a Kielce (Polònia), s'hi van presentar projectes d'altres universitats amb pressupostos deu vegades superiors. El cost total del rover espacial de l’ESEIAAT ha estat de 4.000 euros, "molt per sota dels 40.000 o 50.000 euros amb què han construït el seu rover alguns dels equips que participen en el concurs", explica Xavier Casajoana, coordinador de l’equip. "Això podria ser un hàndicap important a l’hora de competir, però crèiem que podíem fer un bon paper", argumenta Casajoana. I realment va ser així: van quedar en el novè lloc, una posició gens menyspreable, especialment si es té en compte el pressupost del projecte i els diners amb què comptaven alguns dels competidors.

El coordinador de l’equip descrivia el seu sentiment. "Va ser una alegria molt gran saber que havíem estat seleccionats per participar a la final, perquè vam presentar un projecte molt treballat". També feia valer el treball de tot l'equip: "El fet que l’organització d’aquest concurs tan prestigiós triés la nostra proposta ens va encoratjar i motivar molt per posar-nos a treballar i construir el millor vehicle que som capaços de fer amb la nostra pròpia tecnologia i amb un pressupost molt ajustat", va reblar.

El GRover està construït amb perfils d’alumini sobre una estructura anomenada rocker boogie que permet l’estabilització i l’amortiment del vehicle en terrenys irregulars com la superfície marciana. Disposa de sis rodes: les dues del davant i les dues del darrere són rotatòries i impulsen el rover. Les altres dues serveixen per estabilitzar-lo. Aiyana Anguera, dissenyadora de l'estructura, destaca "la combinació de peces de fabricació mecànica" per donar força al xassís del rover "perquè suporti condicions adverses".

Braç articulat

Una de les parts més importants del vehicle és el seu braç robòtic, que és el resultat del treball de fi de grau de l’estudiant Javier Sánchez. Aquest braç presenta sis graus de llibertat, és a dir, que es pot moure en un espai tridimensional al davant, al darrere, amunt i avall, esquerra i dreta i, alhora, pot combinar aquests moviments amb els de rotació gràcies a algoritmes de cinemàtica inversa.

Altres proves que ha hagut de superar GRover són les de navegació i posicionament del vehicle. "Tant per a les proves de recollida de mostres com de posicionament i estabilitat del vehicle és molt rellevant conèixer les característiques del terreny. Per això vam demanar a tres estudiants de geologia de la UB que s’integressin en el nostre equip, per analitzar la composició del terra i l’orografia de la pista que van construir els organitzadors del concurs", afegeix Casajoana.

El GRover de la UPCSpaceProgram, que ha competit amb altres equips universitaris de Suïssa, Alemanya, Turquia, Itàlia, Bangladesh i Polònia, s’ha construït en el marc del programa INSPIRE de l’ESEIAAT i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya i de les empreses RAMPE i Tallers Trevi. De l’equip del GRover en van formar part els estudiants Xavi Casajoana, Adrià Barja, Aiyana Anguera, Angel Pan, Arnau Arasanz, Arnau Reyes, Gonzalo Campos, Jan Vernet, Javier Sánchez, Sara Fernández, Eva Levshakova, Pau Serrat, Jan Bonet, Joan Puig, Karla Font, Kensaku Moriya, Margalida Ciucio, Mirko Cosntanzi i Pol Solé.

stats