Automoció
Innovació 30/10/2021

Revisions exprés per comprar un cotxe de segona mà sense sorpreses

NeedCarHelp és una empresa que audita els vehicles abans de la venda i té 300.000 seguidors a TikTok

3 min
Revisions exprés per comprar un cotxe de segona mà sense sorpreses

L’escaneig comença pel capó, on hi ha unes marques sospitoses de ser el rastre d’un accident de trànsit. El Sergei s’apropa a una de les peces del morro del cotxe i dedueix que no és l’original perquè no quadra amb la resta. Les portes i les manetes s’han repintat fa poc i l’injector del dipòsit de gasolina sembla en mal estat. El propietari del vehicle observa l’escena amb nerviosisme, es treu de sobre ràpidament les seves preguntes inquisitives. Fins que el Sergei li demana si pot connectar un escàner electrònic al cotxe per comprovar si s’ha manipulat el comptaquilòmetres. “Baixa. Cap problema, si no us agrada, ja el comprarà algú altre”, li etziba el venedor, abans d’engegar el motor i desaparèixer del seu davant.

Aquesta auditoria exprés d’un cotxe de segona mà en venda va ser el primer vídeo que Marta Sol i Sergei Savchak van penjar al seu perfil de TikTok. Ho van fer després d’alguns dubtes, perquè pensaven que en una xarxa social amb adolescents fent coreografies perfectament coordinades potser no hi trobarien el públic per a la seva empresa. Va resultar que sí i el resum d’aquesta revisió accidentada ja té més de 7 milions de visualitzacions a l’aplicació xinesa.

NeedCarHelp és una companyia de Cunit, al Baix Penedès, que potser no hauria existit si la Marta i el Sergei no s’haguessin fet parella. Ella estudiava administració i direcció d’empreses i es volia comprar un cotxe nou; ell enginyeria mecànica i era un apassionat de l’automoció. “Vaig començar a buscar models jo sola i em sentia molt indefensa, com si em poguessin estafar molt fàcilment. Finalment vam aconseguir-ne un i encara ens funciona molt bé, però vaig veure clarament que sense saber res de mecànica confiar en la decisió era molt més difícil”, explica Sol. Aleshores va començar a preparar un prototip de pàgina web amb la idea d’ajudar altres persones que es trobessin en la mateixa situació i oferir-los una revisió prèvia a la compra. Però no es va prendre el projecte seriosament fins que va arribar la pandèmia. Un cop es va aixecar el confinament domiciliari va posar en marxa la promoció en xarxes socials a través dels vídeos dels primers clients. A TikTok, NeedCarHelp té més de 310.000 seguidors i les seves publicacions han rebut més d’1,8 milions de “m’agrada”.

Els usuaris de NeedCarHelp, explica Sol, són sobretot persones d’altres comunitats autònomes que busquen comprar un cotxe a Catalunya o a la Comunitat de Madrid, els dos territoris on treballen de moment. “Volen venir a buscar-lo quan ja saben que està en bon estat”, indica. Amb l’auditoria d’últim minut (dura aproximadament una hora per a un turisme) rastregen qualsevol senyal de desperfectes o desgast que el venedor no hagi explicat per intentar justificar el preu del cotxe. El servei costa a partir de 199 euros si l’equip s’ha de desplaçar a menys de 80 quilòmetres des de Barcelona o Madrid i fins a 299 si és un vehicle esportiu d’alta gamma. L’empresa també ofereix revisar l’informe de la DGT on es pot consultar si es tracta d’un cotxe robat o amb algun pagament pendent i fins i tot tramitar el canvi de nom del vehicle. Al febrer feien una revisió al mes i aquest últim mes d’octubre en van ser més de 90.

Aquesta setmana han posat en marxa el següent pas: aconseguir finançament. NeedCarHelp va participar en el programa d’acceleració de StartSud, un venture builder per donar empenta a projectes tecnològics amb seu al sud de Catalunya. “Som cinc socis, la majoria del món emprenedor, i havíem muntat empreses a Barcelona, però ens semblava que hi ha prou talent perquè això també passi en llocs com Salou, Vilafranca del Penedès o Tortosa”, explica Marc Arza, cofundador i conseller delegat de StartSud. En el cas de NeedCarHelp van ajudar-los a donar una empenta a l’empresa, però la iniciativa també organitza caps de setmana per seleccionar emprenedors que puguin tirar endavant una idea de negoci concreta. Si la cosa funciona, els fundadors es queden com a socis majoritaris de la start-up resultant i StartSud conserva una part del capital. En els dos pròxims fòrums d’inversió NeedCarHelp espera captar 70.000 euros per expandir-se a altres parts d’Espanya i sumar més revisors de vehicles al seu equip de cinc treballadors. “La pandèmia i el desabastiment han fet que els cotxes de segona mà vagin molt buscats i ens pot anar bé”, clou Sol.

stats