Quatre motius per témer per les vostres dades si feu servir WhatsApp
Amb la sortida del conseller delegat de l’aplicació de missatgeria instantània, Facebook n’aconsegueix el control total
Un regnes només pot tenir un rei, i a casa de Facebook només Mark Zuckerberg porta corona. I WhatsApp és territori Facebook. Aquest és el motiu últim pel qual Jan Koum ha anunciat, en una carta oberta a la xarxa social, que deixa el càrrec de conseller delegat de l’aplicació de missatgeria que va fundar el 2009 i que Facebook li va comprar el 2014 per 19.000 milions de dòlars. Segons publicava The Washington Post, no ha volgut doblegar-se a les pressions de Zuckerberg per tornar a obrir el xifratge d’extrem a extrem de les converses de WhatsApp, de manera que la xarxa social pugui utilitzar les dades dels usuaris amb fins comercials. Koum s’ha estimat més anar-se’n, com ja va fer el seu soci i cofundador Brian Acton l’any passat, abans de cedir a les intencions de Zuckerberg.
De diners no els en faltaran pas, a aquests dos emprenedors d’èxit i exenginyers de Yahoo! que el 2009 van tenir la genial idea de crear un Messenger com el dels ordinadors però adaptat a l’iPhone i a Android. Després de marxar ells, pocs suports els quedaran als defensors de la privacitat a WhatsApp, un valor de què sempre havia fet gala l’aplicació enfront del model obert i amb una privacitat més que qüestionable de Facebook. Us donem quatre motius per posar-vos a tremolar per les vostres dades després de la sortida de Koum.
- Facebook sempre ha volgut llegir les nostres converses. No és cap novetat que Facebook va comprar WhatsApp per treure un rendiment econòmic de les dades, vídeos i imatges que els usuaris comparteixen a l’aplicació. No es tracta d’airejar-les públicament, sinó d’analitzar-les per treure’n conclusions sobre els nostres gustos, que s’afegiran a les que ja aconsegueix amb les nostres dades de Facebook i Instagram. D’aquesta manera ens podrà conèixer molt millor i afinar molt més amb la publicitat que ens ofereix. Si això no ha passat fins ara és perquè formava part de l’acord inicial de compra i perquè Koum i Acton sempre es van resistir a cedir la informació privada als analistes de Facebook, de vegades amb fortes discussions amb Zuckerberg. Però després de marxar els fundadors l’oposició interna desapareix, l’acord queda en suspens i no seria estrany que aviat WhatsApp ens demanés que acceptem noves condicions d’ús de les nostres dades si volem continuar sent-ne usuaris.
- Whatsapp es va fer més segur arran dels escàndols d’espionatge de l’agència de seguretat nord-americana (NSA). Després que el comprés Facebook, WhatsApp va rebre moltes crítiques pels seus baixos nivells de privacitat i seguretat, cosa que va fer sospitar que a la xarxa social no li costaria gaire aconseguir les nostres dades. A més, hi havia la por que Zuckerberg cedís a les pressions de governs com el xinès i exposés dades dels usuaris. Va ser aquells dies quan van començar les revelacions d’Edward Snowden sobre l’espionatge massiu de la NSA a usuaris de tot el món en nom de la lluita contra el terrorisme global. Aleshores començava a fer-se cèlebre Telegram com a alternativa més segura a WhatsApp, fet que va obligar aquests últims a adoptar el xifratge d’extrem a extrem per evitar la fuga d’usuaris. La decisió no va agradar a Zuckerberg, que es va veure seriosament contrariat en l’objectiu de captar les dades privades de WhatsApp. En canvi, a Koum i Acton, Telegram els va donar un bon motiu per reforçar la seva posició. Ara l’amo de Facebook vol dinamitar el xifratge que ens protegeix de la intromissió dels governs però que fa nosa als seus plans.
- El cas Cambridge Analytica diu poc de Facebook. Les credencials i el recent historial de Facebook no conviden precisament a estar tranquils amb la sortida de Koum de WhatsApp. L’escàndol exposa la deixadesa de la xarxa social pel que fa al control de mal ús que terceres parts poden fer de les dades dels usuaris i les conseqüències que això pot tenir, com l’elecció de Donald Trump, que potser d’una altra manera ara no seria president. Si Zuckerberg aplica la mateixa laxitud amb WhatsApp, podem sortir-ne molt malparats.
- Zuckerberg tindrà massa poder sobre nosaltres. Si Facebook decideix trencar el xifratge d’extrem a extrem en les converses de WhatsApp, acumularà el poder de saber el que es diuen mil milions d’usuaris actius cada dia, i encara que juri que només farà servir aquesta informació per analitzar els nostres gustos amb fins comercials i anònims, aquest coneixement els farà summament poderosos. En conseqüència, qualsevol govern podria estar temptat a obligar Facebook a cedir aquestes dades en nom de la lluita contra el terrorisme, la corrupció, el frau fiscal o qualsevol altra causa, i només Mark Zuckerberg tindria la clau per decidir si les cedeix o no. Podem al·legar que cedir les dades és il·legal, però la veritat és que les lleis les fan els governs de torn, i no sempre són democràtics ni nets. Hi ha massa diners en joc, i si alguna cosa ha demostrat Facebook és que és una màquina de fer diners.