Retweets
Innovació03/06/2023

No donem l'abast per a tanta energia renovable

L'oposició veïnal és només un dels problemes que té el sector per créixer a Espanya

Espanya va acabar l’any passat amb 26 gigawatts (GW) de potència solar instal·lada, que l’actual Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima preveu que l’any 2030 arribin als 39 GW. I encara quedaria molt marge d’ampliació: SolarPower Europe, la patronal fotovoltaica europea, calcula que la capacitat potencial de l’Estat és de 179 GW, molt per sobre d’altres països grans com França, Itàlia i Polònia. Però no d’Alemanya, que d’aquí set anys podria generar fins a 259 GW –desmentint el mite de l’assolellada península Ibèrica com a principal font europea d’electricitat d’origen solar.

Sigui com sigui, per assolir el màxim esmentat n’hi hauria prou amb cobrir de plaques uns 3.600 quilòmetres quadrats, cap al 0,7% de la superfície de l’Estat, però ja sabem que no tothom és favorable als horts fotovoltaics. De fet, un dels obstacles que la patronal europea menciona és precisament l’oposició veïnal, juntament amb les traves administratives i la diversitat de reglaments municipals per a les instal·lacions d’autoconsum.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, hi ha un altre problema: la xarxa elèctrica espanyola no té prou capacitat per absorbir tots els projectes d’energia renovable que estan en marxa. La Comissió Europea, en les seves recomanacions anuals, ha avisat Espanya que per transportar tota l’energia renovable que s’espera generar caldrà invertir en la xarxa, que ara com ara no té prou capacitat. No és que els cables estiguin vells: la infraestructura elèctrica estatal és de les més modernes i robustes d’Europa. El que cal és més capacitat d’emmagatzematge en bateries o en centrals reversibles, i també ampliar la interconnexió elèctrica amb França, que encara no arriba al 5,5% quan l'objectiu comunitari era d’un 10% l’any 2020 i un 15% el 2030.

La Comissió recorda que no n’hi ha prou amb impulsar la generació d’electricitat renovable, sinó també adequar la xarxa als nous consums, com la càrrega de cotxes elèctrics o la climatització amb bomba de calor. I un altre detall: critica les subvencions als combustibles fòssils per a l’automoció, que el 2021 van ser de 3.000 milions d’euros, que es podrien haver dedicat, per exemple, a millorar la xarxa elèctrica.