EMPRENEDORIA

Un negoci anomenat ‘millorar la societat’

La Fundació Ship2B, reconeguda aquesta setmana amb el premi Ignasi Pujol, es consolida com a acceleradora de projectes socials

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

Trenta-sis projectes, vuit rondes de finançament, un fons propi d’1,5 milions d’euros i 450.000 euros de pressupost de la fundació. Tot plegat gestionat per dotze persones. Aquest és el resum en xifres del que ha aconseguit fer Ship2B aquest 2016. Cinc anys després de la seva creació, el projecte de Clara Navarro, Xavier Pont i Maite Fibla (a la fotografia) es consolida com a plataforma d’inversió social a Catalunya.

Durant aquest temps han sigut escrupolosament fidels a la seva missió inicial: trobar finançament i promocionar únicament empreses que tinguin un impacte social positiu.

Delimitar què entra en aquesta definició no és fàcil. Un dels cofundadors, Xavier Pont, explica que la definició d’impacte social és complexa: “Per a nosaltres, una empresa té impacte social en funció de la finalitat del seu producte o servei, per la gent que hi tenen treballant o per la cadena de valor que té l’empresa”, explica. És el que en llenguatge econòmic qualifiquen com l’ impact investment.

Cargando
No hay anuncios

Xavier Pont: "Em penedeixo de no haver-me dedicat abans a la meva vocació"

La trajectòria de Ship2B ha sigut progressiva. Van néixer com una acceleradora d’empreses, després van crear una xarxa d’inversors i ara ja tenen un fons propi d’un milió i mig d’euros que permet als inversors diversificar les inversions en diferents projectes. “Aquest any hem desenvolupat l’estructura vertical -explica Pont- i ara ja tenim acceleradores sectorials on busquem la connexió de les empreses amb els nous emprenedors; a poc a poc hem après i fet mil ajustos”, explica aquest empresari, que afegeix que la intenció és “evolucionar al mateix ritme que el mercat i la sensibilitat social; hi ha molta efervescència però encara costa trobar bons projectes”.

Cargando
No hay anuncios

La finalitat social dels projectes que financen obsessiona aquesta fundació: “Volem crear un nou mercat en la inversió en l’impacte social -insisteix Pont- i per això ens concentrem en la fase llavor (la inicial), perquè pensem que és on podem fer una gran funció; amb el temps aquests projectes es convertiran en grans projectes socials”. Tot i que fan una tria exhaustiva, Ship2B treballa actualment amb diverses empreses que busquen finançament per a innovacions en el camp de la salut, com ara millorar la vida dels malalts d’Alheizmer o el dia a dia de les persones sordes. També té entre mans el finançament d’una aplicació de mòbil contra el bullying o un projecte logístic per millorar el repartiment de comandes.

“Per primera vegada els mercats financers s’interessen per les propostes socials”, exclama Pont, que ho matisa de seguida: “Això sí, s’interessen sempre que vegin que el projecte és creïble, empresarial, amb bons lideratges, ambiciosos i escalables”. Per això aquesta acceleradora intenta combinar el tarannà social amb empreses que pensin en gran i amb capacitat de mobilitzar diners als mercats financers.

Cargando
No hay anuncios

“Estem compromesos amb la nostra missió”, afirma Pont, que remarca que la voluntat és “treballar amb una economia que ajudi la societat, i no al revés”, explica. Aquesta disposició i els projectes que han ajudat a tirar endavant han fet que Ship2B hagi sigut guardonada aquesta mateixa setmana amb el premi Ignasi Pujol, que atorga el diari ARA i que homenatja el periodista de la secció d’Economia que va morir el gener del 2014, als 32 anys. “No hem parat de rebre felicitacions; és molt emocionant”, admet Pont.