Kanye West es refugia a Parler, l’apli dels ultraconservadors
El raper es fa abanderat de la llibertat d’expressió després de ser vetat per fer comentaris antisemites i racistes
“Els metges, l'administració de Biden, homosexuals i bisexuals fomenten la mutilació de cossos i ments dels nens que es qüestionen la seva identitat. Ho anomenen reafirmació de gènere. I no! Això és abús i mutilació. Els hospitals que ho permeten haurien de perdre tot el finançament del govern i els metges haurien de perdre les llicències i ser empresonats”. - @TulsiGabbard
Comentaris com aquest són recurrents a Parler, l’aplicació conservadora que comprarà el raper Kanye West, amb nom artístic Ye. Va prendre la decisió després que li tanquessin els comptes d’Instagram i Twitter per violar les polítiques d’ús de les dues aplis. Ye va publicar contingut antisemita i racista: per exemple, va pujar una imatge amb una samarreta amb el lema “White Lives Matter ” (les vides dels blancs importen), missatge utilitzat habitualment pels supremacistes blancs.
Els comentaris li van costar cars: la marca de roba Adidas va comunicar públicament que tallava els llaços que tenia amb Ye. La rescissió del contracte li va suposar la pèrdua de 250 milions d’euros aquest any i una reputació molt controvertida, que el pot perjudicar a l’hora de fer publicitat en el futur.
Adidas no va ser l’única companyia en manifestar-se. Endeavour, agència de talent i entreteniment, va demanar a les empreses que deixessin de treballar amb Ye. La companyia de moda Balenciaga i la revista Vogue van esborrar les fotos públiques amb ell i van declarar que no tenien inteció de tornar a treballar-hi. La discogràfica va anunciar que el contracte s’havia acabat l’any passat i l’agència de representació CAA va dir que ja no el representa.
Davant la cancel·lació, el raper va fer un comunicat anunciant la compra de Parler: “En un món on les opinions conservadores es consideren controvertides, hem d’assegurar-nos que tenim el dret d’expressar-nos lliurement”.
La xarxa social és propietat de Parlement Technologies. Ni la companyia ni Kanye West han revelat els termes concrets de l’acord, tampoc el preu.“Les parts tenen la intenció de signar un acord de compra definitiu i esperen tancar-lo durant el quart trimestre del 2022”, diu el comunicat. Ye no comprarà tota l’empresa, només la plataforma.
Parler és una xarxa social molt controvertida. La llibertat d’expressió és la bandera de la plataforma. No hi ha restriccions ni filtres i, per tant, els discursos d’odi i les fake news hi tenen cabuda. El sector republicà d’Estats Units i els fidels a la ultradreta en són els principals usuaris. De fet, des del compte oficial de Parler es venen samarretes a favor de Trump i amb lemes com “un de cada tres seguidors de Biden és tan estúpid com els altres dos”. I efectivament es publiquen missatges sense cap mena d’escrúpols: “Matar nadons i mutilar nens. Sens dubte, això és una cosa de la qual els d’esquerres se senten orgullosos”, deia @Rolandcouillard referint-se a les operacions de canvi de sexe.
Segons l'analista i investigador de xarxes socials Miquel Pellicer, “Parler és un clon de Twitter en la major part dels aspectes: publicacions, likes, retweets ”. Però, a diferència de les plataformes convencionals, la cultura de la cancel·lació no hi té lloc.
Pellicer assegura que aquesta aplicació és una derivada més d’un ecosistema ultraconservador que hi ha a la xarxa per potenciar el “discurs de l’odi”. Un ecosistema que conformen plataformes, mitjans de comunicació, empreses tecnològiques i que ha crescut amb l’aparició de Donald Trump.
Pellicer considera que Kanye West segueix les passes de Trump: “Personatge famós, controvertit, amb diners i que li cancel·len els comptes. Què fa? El mateix que Trump: es crea o es compra una xarxa social que ja té una orientació molt ultraconservadora, on la llibertat d’expressió és un factor fonamental”.
De fet, les passes de Trump també les ha seguit el fundador de Space X, Elon Musk, amb la nova adquisició de Twitter. Tot apunta que ara l’ocellet blau serà una altra plataforma abanderada de la llibertat d’expressió. Això, però, per a Pellicer no farà perdre tirada a Parler, el seu públic ultraconservador, que seguirà dins el seu ecosistema. I els usuaris que puguin marxar de Parler aniran a buscar el seu lloc a aplicacions que estan creixent com TikTok o Twitch.
Pellicer també exposa que a Espanya Parler no està tan present, fet que ha propiciat que el missatge d’ultradreta s’hagi integrat dins les grans aplis.
“Des del punt de vista conservador es denuncia molt la cultura de la cancel·lació, però hi ha una paradoxa. Si algú fa unes declaracions polèmiques, misògines o antisemites pot provocar que li cancel·lin els perfils i això per als conservadors és anar contra la llibertat d’expressió, però la llibertat d’expressió té un límit, acaba on hi ha el dret a la privacitat i l’honor”, assegura Pellicer.