4D-Bioskin: el repte d'imprimir pell humana amb cèl·lules del pacient
Un projecte de Creatio-UB, Biorem i un consorci público-privat es prepara per fer el primer assaig clínic amb pell artificial
Curar cremades amb pellartificial impresa a partir del material genètic del pacient serà aviat una realitat. És el que es proposa des de 4D-Bioskin, un projecte de medicina personalitzada i regenerativa que durà a terme el primer assaig clínic a Espanya per tractar cremades i ferides cutànies amb substituts autòlegs de pell humana bioimpresa.
Aquesta pell artificial es fabricarà amb l'única bioimpressora 3D certificada a Espanya per a la fabricació de productes d'aquest tipus d'ús clínic, ubicada a les instal·lacions de Creatio, a la Universitat de Barcelona. Un abans i un després per a la medicina i la cirurgia, que comença per la pell, però que té un recorregut molt més ampli que arriba fins a la resta d'òrgans del cos.
El consorci desenvolupador del projecte està coordinat per l’empresa d’enginyeria biomèdica Biorem –empresa d'enginyeria dedicada a la sanitat hospitalària–, i també inclou entitats públiques com Creatio –el Centre per a la Producció i Validació de Teràpies Avançades de la Universitat de Barcelona (UB)–, l'IMIB a través de la Fundació per a la Formació i Recerca Sanitàries (FFIS) de Múrcia, i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); així com altres empreses privades, incloses la catalana Laboratori Reig Jofre, la madrilenya Peaches Biotech SL i Biocrosmo SL–dedicada a la regulació de les teràpies avançades.
"El projecte 4D-Bioskin és la llavor de la recerca i desenvolupament industrial de teràpies innovadores d’enginyeria de teixits que potenciarà l’economia de l’estat espanyol i el reconeixement i el lideratge biomèdic d'Espanya a escala internacional", explica a l'Empreses el doctor Josep Maria Canals, director de Creatio i catedràtic de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB.
Pell personalitzada
Per què és tan important? En una conversa amb l'Empreses,el doctor Josep Maria Canals i l'enginyera biomèdica i cap d'innovació de Biorem, Georgina Vidal, expliquen què fa el projecte tan extraordinari. "És la primera vegada que es farà un assaig així en tot Espanya –diu Canals–, però això és només un primer pas: primer es fa amb pell i cremades, i després es pot escalar a tot un seguit de coses, altres teixits i altres sistemes... Obre un ventall de possibilitats molt gran", assegura el doctor. "Estem parlant de teixits i òrgans vius, és a dir, que el repte de la fabricació no és només el fet que sigui impressió 3D, sinó que hi posem també cèl·lules humanes", apunta Vidal. De fet, parlem de pell personalitzada perquè conté les cèl·lules específiques del pacient.
Però els controls, els protocols i la burocràcia fan que sigui un projecte de cocció lenta. "4D-Bioskin sorgeix de Creatio –detalla Canals–, on vam adonar-nos que hi havia molts projectes 3D, però que no hi havia cap translació a la clínica", afirma el doctor. "Però cal tenir en compte que per fer el moviment a la clínica –és a dir, per realment aplicar els avenços biotecnològics a la medicina amb humans– cal una sèrie de condicionants aprovats per l'Agència de Medicaments", detalla. "Aleshores, vam demanar diners al ministeri per comprar una impressora per fer medicaments i vam muntar aquest consorci entre entitats públiques i privades per tirar endavant el projecte, i hem arribat fins aquí", explica Canals. La iniciativa ha rebut un ajut de 684.822 euros en el marc de la convocatòria de projectes de col·laboració público-privada de l’Agència Estatal de Recerca.
El primer assaig clínic a Espanya
"El fet que sigui un teixit viu ho converteix en una cosa molt complexa, per això es requereix l'aprovació de l'Agència de Medicaments i sales blanques, etcètera", expliquen. "Aquesta complexitat tècnica i tecnològica, que acaba sent una complexitat econòmica i també social, és una de les principals motivacions per unir tots aquests agents públics i privats en un mateix projecte", afegeix Vidal. "El sector de la salut ja sap que o fem un ecosistema que ens uneixi a tots o és impossible poder arribar a escalar el projecte", reivindiquen.
Però la pell és "només el principi", ja que, a tall d'exemple, Vidal explica que ja tenen "en marxa un projecte europeu per fer cervells impresos". El desenvolupament d’aquesta teràpia innovadora basada en la bioimpressió de pell és una potencial alternativa terapèutica per al tractament de cremades i ferides cutànies "que suposarà un gran impacte sobre la societat i el sistema sanitari", asseguren. De fet, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les cremades causen al voltant de 180.000 morts anualment.
A més, els casos no mortals estan estretament relacionats amb episodis infecciosos, hospitalitzacions prolongades o traumes psicològics. "Les implicacions d'això són moltes, perquè sovint el problema depèn de la mida de la cremada; a vegades es fa difícil trobar tanta pell com caldria en una altra part del cos, i llavors s'ha de treure d'un cadàver, però és una pell que no implanta igual perquè les cèl·lules no són del mateix pacient", explica Vidal. "La pell, com a teixit i òrgan, és el que esperem que ens obri camí: i a partir d'aquí seguir a fer fetges, cors o el que sigui", assegura l'enginyera de Biorem. "Hi ha molta recerca acumulada, però ningú ha fet el pas d'aplicar-ho en malalts", explica.
Ara el projecte ha madurat fins al punt de poder dur a terme el primer assaig clínic a Espanya per tractar cremades amb aquesta pell artificial, tot i que encara no té data a l'espera d'uns últims tràmits; però, en paraules de Canals, "la idea és que pugui començar a mitjans o finals de l'any que ve". A l’assaig s’avaluaran aspectes relacionats amb l’eficàcia, com ara la integració de l’implant en els teixits dels pacients, el creixement i la formació de teixits madurs i cicatrius, i el temps de curació, així com aspectes relacionats amb la seguretat i l’aparició de possibles efectes adversos.