L’últim en energia renovable: un gas eco que ve del fang
Un consorci d’empreses i institucions catalanes ha desenvolupat un sistema per crear biometà capaç d’alimentar cotxes o la calefacció de casa
El llistat de matèries primeres amb possibilitat de transformar-se en energia renovable sembla inacabable. L’últim a il·lusionar el sector ha estat el fang: un consorci d’empreses i institucions catalanes ha desenvolupat un sistema que el converteix en gas renovable capaç d’alimentar la calefacció de casa, el cotxe o produir electricitat. La descoberta en realitat no és nova, però sí que ho és la forma de dur a terme el procés, que acosta la intenció a la realitat.
L’epicentre físic és una planta pilot situada al costat de la depuradora Riu Sec de Sabadell. Allà estan acostumats a transformar el fang en un biogàs que és 60% metà i 40% diòxid de carboni, composició que el descarta com a substitut del gas natural -aporta la meitat d’energia-. El plantejament comú davant d’això, si el que es vol és gas renovable, és separar el gas metà i produir-hi biometà. D’aquesta forma, però, es malbarata igualment el CO 2, que acaba en emissió negativa.
“Nosaltres tenim una planta una mica més petita de metanització, que agafa el biogàs, però enlloc de separar el CO 2 i el metà, converteix el CO 2 en metà, i ho aconsegueix afegint hidrogen i passant-lo per un catalitzador”, explica John Chamberlain, del departament d’innovació de Naturgy, empresa que lidera el projecte. La reacció necessita de molta temperatura i pressió, justament el que ells han aconseguit reduir mitjançant un catalitzador propi.
“L’objectiu és arribar a una composició que faci el gas injectable a la xarxa”, exposa en aquest cas la doctora Teresa Andreu, de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). “La idea és connectar les dues xarxes i anar descarbonitzant la de gas natural”, afegeix.
El projecte sorgeix en el marc de RIS3CAT, una comunitat amb projectes en molts àmbits i que, en aquest, ha aglutinat tant Naturgy i l’IREC com la UPC o Cetaqua. Darrere RIS3CAT hi ha 43 milions d’euros d’ACCIÓ procedents del fons FEDER de la UE. La qüestió, expliquen els portaveus, és que s’ha demostrat que el procés és realitzable a Catalunya, i segons explica Chamberlain, de Naturgy, si efectivament s’arribés a un biometà equivalent al gas natural, difícilment s’optaria pel tradicional. Això garanteix un escenari de futur en què el combustible que alimenti el transport o la calefacció vingui directament del fang.