Alimentació

La sorprenent irrupció d'Endesa al negoci de la mel

La companyia elèctrica introdueix l'apicultura en els seus parcs solars amb una marca pròpia

3 min
Un apicultor recull mel d'un rusc a un parc fotovoltaic d'Endesa.

BarcelonaL'economia circular també pot arribar al sector de les energies renovables. Endesa ho entén així, i per això ha registrat la seva pròpia marca: Miel Solar de Endesa. És un negoci amb la mel que les abelles produeixen en els parcs fotovoltaics d'Enel Green Power Espanya, la filial de renovables de la companyia energètica. El projecte preveu expandir l'apicultura a tots els parcs solars de la companyia. Per tant, Catalunya haurà d'esperar perquè Endesa no disposa de parcs solars al Principat.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El que va començar com una prova pilot en un parc fotovoltaic andalús s'ha desenvolupat tant que ha portat la companyia que dirigeix José Bogas a demanar el registre de la marca a l'Oficina de Patents i Marques. La història va començar l'any 2019 a la planta solar de Las Corchas, al municipi sevillà de Carmona, de la mà d'una família d'apicultors de la zona amb cinc generacions d'experiència. El camí d'aquest primer apiari experimental va ser un èxit: 500 quilos de mel produïda el primer any amb més de 80.000 abelles al parc solar.

Les abelles, però, no són els únics habitants del parc fotovoltaic. Al costat de les plaques que generen energia s'hi cultiven plantes aromàtiques. Un tipus de cultiu molt compatible amb l'apicultura, ja que afavoreix la pol·linització. És a dir, les abelles viuen en un entorn on, al costat de l'energia, hi ha unes plantes aromàtiques i autòctones, lliures de pesticides, que permeten afavorir la producció de mel per part d'aquests insectes que tots els experts consideren claus per al futur de la humanitat per la seva funció de pol·linització.

L'experiència, però, no es va aturar en la planta pilot. Dues altres plantes solars, Sedeis V, a Andorra de Terol, i Minglanilla, a Conca, ja tenen els seus apiaris i aquest 2024 la companyia espera arribar a tenir-ne 15 i sumar-ne set més l'any 2025. El cas d'Andorra de Terol és un cas clar de recuperació del territori. En aquest municipi de l'Aragó hi havia una central tèrmica de carbó que la companyia va tancar i enderrocar dins del seu pla de reducció d'emissions de CO₂. Les abelles ara són en un antic abocador de carbó. En el cas de Minglanilla, de la mà d'un apicultor local, l'explotació es combina amb una plantació de safrà entre els panells fotovoltaics.

La clau del projecte és la convivència del sector primari amb la indústria energètica. "Aquest registre de Miel Solar de Endesa mostra la compatibilitat d'usos del sòl per al sector industrial i el primari, perquè no es competeix pel seu ús, es comparteix, aconseguint beneficis per a tots sota un enfocament de creació de valor compartit", exposa Inmaculada Fiteni, responsable de sostenibilitat d'Endesa, que qualifica de "pionera" aquesta iniciativa que, diu, "fomenta la biodiversitat".

Impacte en el territori

Fiteni assegura que el projecte "va més enllà de posar ruscos" als parcs solars, ja que incideixen en el territori amb comerç, turisme, formació i innovació. La idea és beneficiar també la comunitat. Així, cada apiari es desenvolupa en col·laboració amb els ajuntaments, que fan una convocatòria pública per als apicultors de la zona. A més, es fomenta que entre el 5% i el 10% de la producció la puguin adquirir comerços locals per a l'elaboració de productes artesanals.

Així, en el cas del municipi andalús de Carmona, una part de la mel produïda es dona a les monges del convent de Santa Clara per a la producció de dolços. També un pastisser de la zona ha recuperat una recepta històrica d'un pa amb mel. Una última derivada del projecte és la inclusió. El centre El Alcázar de Carmona, de referència per a persones amb discapacitat, s'ha encarregat del disseny de les etiquetes dels pots de mel. Aquest centre ja va participar en el seu dia en el caragolam dels panells solars durant la construcció del parc fotovoltaic.

Els apiaris, però, no només combinen sector primari i indústria. També incorporen el sector serveis. Així, en aquestes instal·lacions es fomenta l'apiturisme en col·laboració amb les oficines locals de turisme. A Carmona ja es reben visites i les abelles s'han convertit en un nou atractiu turístic del municipi. També s'utilitzen aquests apiaris com a centre de formació per desenvolupar tallers d'apicultura i per fer estudis que permetin, aplicant l'última tecnologia, millorar la productivitat de les abelles. Endesa col·labora amb El Rincón de la Abeja en la instal·lació de sensors als ruscos i l'aplicació de mesures de seguiment mediambiental per identificar la proliferació d'espècies animals al voltant de les plantes solars.

stats