Periscopi global

El servei postal britànic acaba en mans de l'amo de Caprabo

El multimilionari txec Daniel Křetínský, accionista del West Ham i magnat de l'energia, controlava ja la majoria de les accions d'una companyia històrica del Regne Unit

Bústies del Royal Mail, a una plaça del nord-est de Londres.
07/06/2024
4 min

LondresEstà en venda, el Regne Unit? ¿I més abans del Brexit que no pas ara, un cop el país ja no forma part de la Unió Europea? ¿És la Premier League l'exemple que tot es pot comprar i vendre, amb 15 dels 20 clubs que han disputat la temporada sent propietat majoritària de nacionals no britànics?

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El 12 de setembre del 2013, la portada del tabloide ultra Daily Express alertava els ciutadans de les illes que una de les joies de la corona –si més no, simbòlica–, el Royal Mail, el servei de lliurament de cartes i paquets –no és el mateix que la Post Office, les estafetes, que pertanyen a una altra companyia– podia caure en mans estrangeres per culpa d'una de les moltes lleis aprovades a Brussel·les, des del punt de vista britànic, només per fer-los la guitza.

Llavors, onze anys enrere, el Regne Unit encara formava part de la UE i el divorci amb el continent era poc més que el somni d'uns radicals i una amenaça llunyana en el temps. L'havia invocat a principis d'aquell mateix any el llavors premier, David Cameron –ara ministre d'Exteriors de Rishi Sunak–, prometent un referèndum sobre la pertinença al club comunitari si el seu govern guanyava les següents eleccions generals. Els tories van triomfar als comicis del 2015, Cameron va convocar el plebiscit per al 23 de juny del 2016 creient que el guanyaria, però el va perdre i la resta ja és història, inclosa la seva dimissió just l'endemà.

Daniel Křetínský en una imatge d'una trobada empresarial a França, el 2019.

La setmana passada, l'esmentat titular del Daily Express va tornar a cobrar sentit arran de noves informacions, en aquest cas publicades pel Financial Times, The Times i The Guardian. Un relativament prou conegut home de negocis de la societat britànica, el multimilionari txec Daniel Křetínský, havia arribat a un acord per comprar el Royal Mail, un servei que, en teoria, té més de 500 anys d'història. Actualment, la propietat està en mans del grup International Distributions Services (IDS). Té una branca de distribució de paqueteria, Parcelforce Worldwide, només per a les illes, i un operador internacional, igualment de paqueteria, General Logistics Services (GLS).

L'oferta de Křetínský valora l'empresa en 3.570 milions de lliures –5.700 si s'hi inclou el deute acumulat–, tot i les dificultats estructurals d'un model de negoci amenaçat per Amazon i altres operadors, i que va tenir pèrdues, entre 2021 i 2022, de més de 500 milions, però que va recuperar uns mínims beneficis l'any passat gràcies a la millora de resultats de la branca internacional, GLS.

El magnat xec és un ben conegut als cercles econòmics catalans, atès que a la primavera del 2021 va comprar a Eroski el 50% de Caprabo.

Empresa estratègica

La intenció de Křetínský de comprar el Royal Mail no ha estranyat ningú. L'empresari ja és propietari del 27,5% de les accions d'IDS, la proporció majoritària i que va adquirir el 2022, quan el govern britànic l'hi va autoritzar, i va passar del 22% a l'esmentat 27,5%. Quan una empresa privada considerada estratègica supera o pot superar una quarta part de l'accionariat en mans estrangeres, i el Royal Mail té aquesta consideració, el govern ha de donar el vistiplau a qualsevol operació.

L'oferta actual ha de superar encara dues barreres, poc més que tràmits formals. Al setembre, un cop s'hagin celebrat les eleccions generals del 4 de juliol, els accionistes d'IDS decidiran si accepten o no la venda. La junta directiva hi ha donat el vistiplau i no hi ha dubtes que els accionistes l'acceptaran. També que el govern, conservador o laborista, que surti de les urnes, aprovarà la decisió que prenguin. Křetínský s'ha compromès a mantenir el nom, la seu del Regne Unit i els plans de pensions per als treballadors. En principi. I també a no fer acomiadaments almenys fins al 2025, i si convé, fer-los de forma pactada.

El magnat txec té una mansió al nord de Londres. La va comprar a principis de la dècada actual per uns 65 milions de lliures. La seva parella és la saltadora olímpica Anna Kellnerová, filla del multimilionari txec Petr Kellner, que va morir en un accident d'helicòpter a principis d'aquest any, i que en aquell moment era l'home més ric del país, amb una fortuna personal d'uns 17.500 milions de dòlars. Křetínský ja posseeix el 3,05% de les accions de J Sainsbury's, cadena de supermercats del Regne Unit, i és copropietari i president de l'Sparta de Praga, i també té quasi el 30% d'accions del West Ham United, equip de la Premier League.

Ara té 48 anys, i va començar la seva vida professional com a advocat. Ha construït un imperi que cobreix infraestructures energètiques, important gas rus a l'Europa central; centrals elèctriques de carbó i fins i tot té interessos en mitjans de comunicació, sobretot al seu país. Però havia arribat a controlar el 49% de les accions de Le Monde. A través del seu braç inversor, el grup Vesa Equity Investment Sarl, és, entre altres negocis, el màxim accionista de la companyia Foot Locker i també controla el grup de supermercats Casino, de França.

En mans estrangeres o no, el repte del nou Royal Mail serà seguir complint amb les condicions del govern britànic: el servei universal, és a dir, repartiment de correu sis dies a la setmana i cinc per als paquets. En una època en què el volum de cartes s'ha reduït enormement –se'n van repartir 20.000 milions el 2003; només 7.000 el 2023–, i amb una plantilla de 152.000 treballadors, Křetínský fa front ara un nou repte en una empresa que es va privatitzar el 2013.

stats