La primera fortuna mundial s'ha fet amb calculadora

La primera fortuna mundial s'ha fet amb calculadora
Vicenç Moliné
23/12/2012
3 min

El bilionari va disparar la seva fortuna amb les privatitzacions d'empreses mexicanes als anys 90. De pares libanesos, té per costum regatejar i fa els comptes amb una calculadora

La millor manera de presentar Carlos Slim és recordar que és l'home més ric del món segons la revista Forbes , amb una fortuna de 69.000 milions d'euros, 8.000 més que Bill Gates, el segon a la llista. La revista també el considera l'onzena persona més poderosa del món i és el primer empresari en actiu d'aquesta llista.

Nascut el 1940 a Mèxic DF, és fill d'un matrimoni libanès. El seu pare, Youssef Slim, va arribar amb 15 anys a l'Amèrica Llatina fugint de l'Imperi Otomà, que obligava tots els joves a fer el servei militar. Slim va estudiar enginyeria civil, es va especialitzar en programació lineal i va agafar una gran pràctica en l'ús de calculadores. Aquest costum, de fet, l'ha acompanyat fins avui i això explica que no tingui ordinador al seu despatx i es limiti a calcular les operacions financeres a partir d'informes i amb tres calculadores. Altres curiositats del seu despatx, segons ha explicat a la premsa mexicana gent que el coneix, són que té per costum treballar descalç per estar més còmode, beu Coca-cola light i li agrada menjar cacauets.

Orígens immobiliaris

La seva fortuna va néixer amb la immobiliària Carso, fundada tres mesos després de casar-se amb la seva dona, l'any 1966. El negoci immobiliari el va fer ric, però l'explosió de la seva fortuna no es va produir fins als anys noranta, que van començar amb l'arribada de Carlos Salinas a la presidència de Mèxic (amb una aportació de Slim a la campanya de 25 milions de dòlars). Salinas va privatitzar centenars d'empreses públiques, però la joia de la corona, Teléfonos de México, se la va endur Slim. En l'època de més contractació de línies telefòniques, Slim va rebre a la pràctica un monopoli, que més tard es convertiria en América Móvil, i que el va catapultar a la llista de persones més riques del món.

El 1997, quan ja era l'home més ric de l'Amèrica Llatina, va patir una greu malaltia cardíaca que gairebé va acabar amb la seva vida en un hospital dels Estats Units. A partir d'aquell moment Slim va multiplicar les seves accions filantròpiques amb la fundació d'hospitals i el finançament de nombrosos programes de recerca i formació de metges. Tot i això, als mexicans els pesa més la imatge de magnat ric i garrepa que la de filantrop, i és habitual sentir-ne històries, entre les quals la d'un viatge a Venècia en què va regatejar durant una hora per aconseguir un descompte de deu euros en el preu d'una corbata.

Slim és un reconegut amant de l'art i entre les seves possessions hi ha la col·lecció més important d'escultures de Rodin. A més, la seva passió per l'esport l'ha portat a comprar dos equips de futbol a Mèxic i a oferir pensions vitalícies per a diversos boxejadors retirats. Per sorpresa, el mes passat va posar un peu a Espanya i va salvar de la fallida el Reial Oviedo, el club del qual ara és el màxim accionista.

Slim apunta a Europa

Gestiona el seu conglomerat empresarial amb l'ajuda dels seus sis fills. Amb la crisi de l'euro, l'olfacte pels bons negocis de Slim l'ha fet girar cap a Europa, on ha trobat oportunitats per estendre el seu imperi més enllà de l'Atlàntic. Amb la preocupació de Telefónica, que per proximitat cultural sempre s'ha sentit amenaçada per aquest magnat de les telecomunicacions, a principis d'estiu va comprar el 8% de l'operadora holandesa KPN i va augmentar la seva participació a Telekom Austria fins al 23%. A Espanya, de moment, ha aprofitat la crisi per reforçar els seus vincles amb La Caixa a través de Criteria, al mateix temps que aquesta setmana decidia comprar a l'entitat catalana 439 oficines per 430 milions d'euros.

stats