05/02/2022

Els nervis de Zuckerberg

2 min

Fa gairebé dues dècades que tots els indicadors del negoci de Facebook segueixen una trajectòria ascendent. Per això, entre l’allau de resultats trimestrals que les grans tecnològiques han presentat aquesta setmana, hi ha una xifra que crida molt l’atenció: en l’últim trimestre del 2021, Facebook va perdre usuaris per primera vegada en la seva història. Parlem d’un milió menys sobre un total de 1.929 milions d’internautes que s’hi van connectar cada dia, un descens que pot semblar anecdòtic, però confirma una tendència a l’estancament de l’ús de la xarxa social que ja s’havia observat als EUA i a Europa, però quedava emmascarat pel creixement als altres continents.

Per sort per a Mark Zuckerberg, Facebook no és l’única plataforma de Meta. Sumant-hi Instagram i WhatsApp, l’audiència diària total del grup són 2.820 milions d’usuaris, uns quants més que al trimestre anterior. El problema de Zuckerberg és que abans hauria pogut recuperar l’audiència comprant TikTok, però ara les autoritats antimonopoli el vigilen tan de prop que no s’ho pot ni plantejar, i només li queda l’opció d’exigir al seu equip que reforcin Reels, la funció de vídeos breus d’Instagram.

Tot i això, Meta va facturar el trimestre passat 33.700 milions de dòlars, un 20% més que al mateix període de l’any anterior, i no sembla que els inversors tinguin motius per amoïnar-se, però en fer-se públiques les xifres, la cotització de Meta va arribar a caure un 29%, i es va rebaixar en 250.000 milions de dòlars el valor de l’empresa. El motiu podria ser que els beneficis es van quedar als 10.300 milions, un 8% menys i la primera caiguda des del 2019. En part, pels 3.300 milions que va perdre la divisió de realitat virtual i augmentada, que és on estan invertint més per crear el seu metavers; però també perquè els directius de Meta han reconegut fins a quin punt l’ha perjudicat la nova política de privadesa d’Apple als iPhones, que li fa més difícil rastrejar els usuaris per mostrar-los publicitat personalitzada. Diuen que per això aquest any deixaran d’ingressar 10.000 milions de dòlars.

stats