Un monopoli rere les vacances d’avis de l’Imserso
La CNMC creu que el model del govern espanyol afavoreix que les vacances dels jubilats s’hagin adjudicat sempre a les mateixes empreses
Mallorca, La Manga, Benidorm. La Pepita ha viatjat a totes aquestes destinacions durant anys, malgrat la seva minsa pensió. “Deu dies en un hotel de tres estrelles en una destinació de la costa, amb pensió completa, per 219,57 euros”, resa un anunci de l’agència de viatges. “La meva despesa és superior si em quedo a casa”, explica la nostra jubilada. Per disfrutar d’aquestes vacances les condicions són poques, d’aquí la sobredemanda que hi ha cada any. Només cal ser pensionista. Són molts els que disfruten cada any d’aquests viatges, però molts pocs els que en fan negoci.
El programa va néixer el 1985, durant el primer govern de Felipe González, de la mà del llavors ministre de Treball, Joaquín Almunia, i la ministra d’Assumptes Socials, Matilde Fernández. Els objectius eren dos: un de social -la “jubilació activa”, que la tercera edat fes coses en un moment en què la mobilitat no era com ara i molts no havien sortit mai del seu poble, per facilitar el coneixement d’altres llocs de l’Estat- i un altre d’econòmic, que consistia a evitar la temporalitat en l’ocupació del sector turístic. Què millor que mantenir oberts els hotels en temporada baixa gràcies al programa? El primer any es van oferir 16.000 places, hi van participar 19 hotels i només hi havia dues destinacions: Palma i Benidorm.
Però darrere els beneficis per a la tercera edat també hi ha un negoci. Fins i tot Antonio Alcántara, el personatge protagonista de Cuéntame, s’hi va apuntar creant, en la ficció, una agència de viatges. I cada cop és més negoci. El govern espanyol acaba de treure a concurs l’oferta per a la temporada 2019-2020 i 2020-2021. Són 900.000 places per a un negoci, comptant el que aporta el ministeri i el que paguen els beneficiaris, de 1.142 milions d’euros. L’Imserso n’aporta el 20,4%, i els beneficiaris, el 79,6%. No són, doncs, vacances gratuïtes, però la subvenció fa els preus força atractius.
A més, ara hi ha moltes destinacions. Hi ha un lot anomenat Costa insular (39,6 milions d’euros) per a estances a les Balears i les Canàries. Un segon lot és el Costa peninsular -on entra Catalunya-, amb 52,9 milions de dotació, i un tercer lot de turisme interior i de procedència europea, amb 17,5 milions. I com a novetat, un 1% de les places, aquest cop, tindran una subvenció del 50% per a persones amb recursos mínims, iguals o inferiors a les pensions no contributives de jubilació o invalidesa de la Seguretat Social.
No falten crítiques a un programa en principi pensat per fer més feliç la vida dels nostres avis. Els hotelers s’han queixat del retard en la publicació del concurs. Però la crítica més important ve d’un organisme oficial, la CNMC, que retreu al ministeri que no ha seguit les seves recomanacions per afavorir la concurrència de més ofertes. Ho basa en dades històriques.
La CNMC ha analitzat les adjudicacions des de l’any 1998. La unió temporal d’empreses (UTE) Mundosenior, formada per les agències de viatge Marsans, Viajes Iberia, Halcón i Barceló -les dues primeres han desaparegut amb el temps i només queden les dues últimes- s’han adjudicat els concursos any rere any “amb poca o nul·la concurrència”, indica Competència. Només en dos casos es va presentar com a competidora una oferta de Viajes Zoetrope, i un altre cop Más Alternativas Sociales, sense aconseguir cap adjudicació. En el concurs anterior a l’actual, una altra UTE, Mundiplan, formada per Gowaii, l’aerolínia Iberia i Nex Continental Holding, es va endur un dels lots després de presentar un recurs davant del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC).
Competència critica que el pastís es reparteix en molt poques mans tot i que a Espanya hi operen 14.500 empreses del sector amb una facturació conjunta de més de 21.700 milions d’euros.
“Es pot pensar que amb un disseny diferent del contracte es poden generar cotes més elevades de concurrència que, alhora, dinamitzin la competència i l’eficiència”, indica la CNMC. L’organisme que presideix José María Marín Quemada aposta per una divisió dels lots en funció dels serveis, ja que ara s’inclou en cadascun dels tres lots la comercialització, l’allotjament i pensió, el transport, l’animació sociocultural, l’assistència sanitària i les assegurances. Dividir lots, apunta Competència, podria fer-se dividint les destinacions o separant les diferents activitats econòmiques.
La CNMC lamenta que el ministeri no faci cas a les seves recomanacions, sobretot perquè plou sobre mullat. L’antic Tribunal de Defensa de la Competència (TDC), l’any 2000, va sancionar les agències de Mundosenior per haver-se repartit el mercat. I el 2016 va tornar a sancionar les dues agències que quedaven de la UTE, Barceló i Halcón, amb 1,8 milions, per reincidència, malgrat que després l’Audiència Nacional va anul·lar aquesta multa per un defecte de procediment.