Martina Font, caixes i embalatges en un sector de 13.000 milions
L'empresària de Font Packaging Group i Kartox optarà a la reelecció com a presidenta de la patronal Packaging Cluster


BarcelonaEls envasos i l'embalatge, que coneixem com a packaging, ens envolten cada dia. Els trobem tant als productes amb què omplim el cistell de la compra com als paquets que ens arriben quan fem comandes de comerç electrònic. Però, tot i la seva quotidianitat, és bastant desconegut com a sector econòmic, es lamenta Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group i consellera delegada de Kartox, que es presentarà a la reelecció com a presidenta del Packaging Cluster a l'assemblea que celebrarà l'entitat el 19 de juny. Aquesta organització aplega una part important del sector, amb un total de més de 150 socis i amb l'objectiu de tancar el 2025 amb almenys 160, entre empreses, centres de coneixement i entitats que representen tota la cadena de valor de l'embalatge.
Es tracta d'una activitat econòmica que factura a Catalunya uns 13.000 milions d'euros anuals, el 25% de tot el negoci a Espanya i entre el 4% i el 5% del producte interior brut (PIB) català, amb més de 720 empreses, moltes de les quals familiars i amb més de 50.000 treballadors en total. El negoci ha crescut els darrers anys impulsat per la indústria i pel comerç electrònic, la qual cosa ha suposat un augment de la contractació. De fet, un dels reptes sectorials, que Font inclourà en el pròxim pla estratègic 2026-2030 en el qual treballa amb el seu equip, és captar talent jove, atès que les plantilles s'estan envellint. "Calen relleus en els oficis més especialitzats" en un sector que requereix molta recerca i desenvolupament per complir els mandats de la llei dels envasos i residus. L'activitat dels embalatges afronta reptes com ara la reducció de l'impacte ambiental i la reutilització.
El fet és que cal renovació de personal. Desapareixen tasques feixugues, però en neixen de noves vinculades amb la digitalització. Una altra de l'assignatures pendents és guanyar dimensió, perquè el principal teixit productiu és format per petites empreses, així com l'exportació no solament de productes com passa fins ara, sinó també de serveis. Una de les vies és potenciar els projectes col·laboratius.
Packaging Cluster lidera o participa en alguns projectes d'àmbit europeu com el Value4Pack, per reforçar les col·laboracions entre regions europees per impulsar la innovació en la cadena de valor dels envasos alimentaris; o Epic, que busca desenvolupar la capacitat d’innovació en regions menys desenvolupades, connectant els actors de la cadena de valor del packaging per impulsar solucions sostenibles. Un altre dels projectes és Oxicook, per estudiar diferents estratègies per minimitzar el malbaratament dels productes carnis cuits tallats i envasats en atmosfera protectora durant la seva vida útil comercial. És multisectorial. Hi participen, per una banda, empreses de la cadena de valor de la indústria agroalimentària (Carinsa, La Selva, Monells i Noel) i altres productors i envasadors; i, per l'altra banda, firmes del sector del packaging (Enplater, TPL, Kao Chimigraf, Ulma i Multivac) i representants de la investigació tecnològica col·laborativa amb l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA); establiments especialitzats en alimentació (BonPreu Esclat i Ametller Origen) i agrupacions empresarials, amb el Packaging Cluster com a coordinador, i Hispack i FECIC.
Tota mena de materials
El sector és format per companyies que treballen amb tota mena de materials, des del cartó al plàstic, el vidre i el metall i, per tant, tenen diferents tipus de necessitats. Un dels seus trets és l'aposta per la innovació i la reducció de l'impacte ambiental, amb la incorporació per exemple de material reciclat. En tot cas, "hi ha d'haver un equilibri entre el fet que les innovacions siguin sostenibles i la competitivitat".
Tot i que inicialment els passos de Martina Font no semblaven encaminats cap al negoci familiar a través de Font Packaging Group, finalment va acabar en aquesta empresa, fundada pel seu avi, i ha trencat el vell principi segons el qual la primera generació de l'empresa familiar crea el negoci, la segona el consolida i la tercera se'l carrega. Ha estat tot el contrari, perquè hi treballa com a directora corporativa, amb el seu germà Francesc de director general i la seva germana Maria com a responsable d'innovació. Les vendes arriben als 60 milions d'euros.
Però Martina Font, que també és vicepresidenta segona de la Cambra de Comerç i forma part de la junta directiva de Pimec i és vocal de Fira de Barcelona, no en tenia prou. Després d'estudiar un any a Suècia va voler importar un model de negoci d'e-commerce d'embalatges, però el mercat encara no estava preparat, recorda. Hi va insistir i finalment va constituir el 2013 Kartox, de la qual forma part també la família: n'és la consellera delegada i ha complert ja la seva primera dècada facturant actualment uns 5 milions d'euros.