05/05/2013

Importar innovació per resoldre problemes locals

Miquel de Paladella té una llarga experiència en el món de la cooperació internacional. Fa tres anys, la Unesco el va traslladar de Nova York a Barcelona per assentar aquí la seu del Moviment Mundial per la Infància, un programa global per recollir iniciatives de millora de la situació dels nens, però l'entrada del nou govern de CiU i l'inici de les retallades un any després van obligar el programa a tornar a Nova York i la nostra ciutat "va perdre l'oportunitat de ser la seu mundial d'un projecte vinculat a l'ONU", diu Paladella. Frustrat de treballar en organismes internacionals, en lloc de tornar-se'n als EUA Paladella va decidir abandonar la seva feina a la Unesco i quedar-se a la seva ciutat natal: "Vaig veure que en aquests moments és aquí on hi ha necessitat d'innovació social". Aprofitant els seus contactes internacionals, Paladella és un dels principals impulsors d'Upsocial, una associació formada per 10 emprenedors socials que té com a objectiu importar idees innovadores a l'estranger que tinguin l'èxit provat a l'hora de resoldre problemes socials. Per no malbaratar temps i recursos, van decidir "preguntar a l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat quins eren els reptes locals més urgents", diu Paladella.

Necessitats reals

Després d'un període de brainstorming, l'administració va proposar quatre problemes: l'empleabilitat de les persones amb discapacitats, el risc d'exclusió social de les famílies monoparentals amb baixos recursos, l'atur juvenil -principalment dels ni-ni (dels que ni estudien ni treballen) i dels superpreparats- i la necessitat de reduir l'impacte del turisme massiu en el medi ambient i la qualitat de vida de la ciutat. Al llarg de l'últim mig any, Upsocial ha filtrat 16 empreses innovadores de tot el món que tenen solucions provades i sostenibles per a aquests reptes, entre les quals hi ha la companyia danesa Specialisterne, que dóna feina a treballadors autistes per dur a terme tasques de consultoria informàtica. "Els autistes tenen més capacitat per detectar els errors en un software", diu Paladella. Specialisterne s'ha implementat en diversos països amb èxit i aviat s'implantarà a Barcelona. L'Ajuntament i la Generalitat es fan càrrec de les despeses inicials de cada projecte.

Cargando
No hay anuncios

Franquícies socials

"Volem impulsar el model de franquícies socials a partir de demandes reals", diu Paladella. Segons l'economista, un dels principals problemes del món de la cooperació és que segueix molt allunyat de les necessitats reals de la societat. "Molts projectes es decideixen en funció dels interessos de qui presta els diners, quan el que cal és preguntar als locals si realment són útils", diu Paladella. A l'exdirectiu de la Unesco li agrada posar com a exemple els programes d'ajuda alimentària a l'Àfrica, del qual es beneficien molts pagesos europeus gràcies a la política agrària comuna. "Aquest tipus d'ajudes fan que els productes europeus siguin fins i tot més barats que els africans".