Alimentació

Fita tecnològica gironina: pomes que es conserven d'un any per l'altre

Fructícola Empordà, a Sant Pere Pescador, pot emmagatzemar tota la producció en unes cambres que regulen la respiració de la fruita i en mantenen les propietats

GironaUna de cada tres pomes de Catalunya i una de cada cinc de l'Estat es produeixen a les comarques gironines. Són la poma de Girona, una indicació geogràfica protegida (IGP) que agrupa tres empreses: Girona Fruits, de Bordils, Giropoma Costa Brava, d'Ullà, i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador. Malgrat la sequera, la vuitantena de productors que agrupen la IGP han aconseguit aquest 2023 gairebé mantenir la producció respecte de l'any passat. Això és, sobretot, gràcies a l'increment de la superfície amb pomeres, mentre que, any que passa, menys productors es dediquen al negoci –hi ha una concentració de la propietat–. Però l'augment de producció va plantejar fa una dècada un problema: com aconseguim mantenir-les en perfectes condicions durant més temps?

Inscriu-te a la newsletter EmpresesInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Fructícola Empordà va trobar la solució fa vuit anys fent prospecció per Europa: una tecnologia pionera i única a l'Estat que els permet mantenir "totes les qualitats de la poma" durant un any. Es tracta de la tecnologia de Control Avançat de la Respiració de la fruita (ACR, en anglès), un sistema de control d'oxigen monitorat que manté la fruita "al límit de la vida". Així ho explica Miquel Roig, director de l'empresa de Sant Pere Pescador, que assenyala que "la poma és una fruita molt agraïda perquè té molt temps de vida". Ara bé, amb cambres frigorífiques fa 50 anys només aconseguien allargar-ne la vida uns dos mesos. Després van entrar fa 20 anys els sistemes de reducció de l'oxigen, però tenien el problema que no controlaven si una poma estava estressada o no i era inviable fer-les durar un any en bones condicions.

Cargando
No hay anuncios

Capacitat per guardar 25.000 tones de pomes

Amb la tecnologia actual, Fructícola Empordà té una capacitat d'emmagatzematge de 13,5 milions de quilos de fruita. És el doble de fa vuit anys. Va ser llavors quan van inaugurar les primeres 24 cambres per a 7,5 milions de quilos de pomes. I ara, amb una inversió de 6,5 milions d'euros en la construcció d'una nova nau, tenen 17 cambres més per conservar 6 milions de quilos de pomes. "A nosaltres, més que pomes, el que ens compren és el servei –puntualitza Roig–. Ens interessa poder donar servei als nostres clients durant tot l'any i que no hi hagi una pèrdua de la qualitat".

Cargando
No hay anuncios

Aquest augment de l'espai d'emmagatzematge i conservació ha portat l'empresa a poder duplicar la seva producció la darrera dècada: passant de collir 12 milions de quilos de pomes, a una collita anual propera als 25. Això vol dir que al voltant de la meitat de la producció pot durar d'un any per l'altre. La resta, se serven en 31 cambres restants amb altres tipus de tecnologies de conservació. Fructícola Empordà va inspirar-se en el sistema implantat per la companyia Van Amerongen, als Països Baixos, pionera en el sector de la conservació de fruites i verdures.

La tecnologia ACR permet ajustar de manera automàtica els nivells d'oxigen de l'interior de la cambra frigorífica i és capaç de mesurar la respiració de tota la fruita que hi ha emmagatzemada. A diferència de la tecnologia d'atmosfera dinàmica, a partir de la qual es baixa la concentració d'aquest element químic al mínim per ajudar la conservació del producte, l'ACR treballa amb un algoritme que cada dia determina i regula la quantitat necessària d'oxigen, que està a nivells molt baixos. D'aquesta manera, la poma no s'oxida i es pot conservar més d'un any. Un dels principals avantatges, a més, és que aquesta tecnologia redueix de manera considerable les despeses energètiques de refrigeració perquè la poma produeix tres vegades menys calor del que és habitual.

Cargando
No hay anuncios

Un sector "ben viu"

Per al president de Fructícola Empordà, Agustí Heras, tenir capacitat d'emmagatzemar una producció de 23.000 tones de pomes significa "que el sector de la poma està ben viu" a les comarques gironines. Creu que la inauguració de la nova nau també és "la consolidació de l'empresa dins del territori pel que fa a superfície i volum de producció". L'empresa es va crear fa 50 anys i cultiva prop de 550 hectàrees al voltant de l'espai d'influència dels Aiguamolls de l'Empordà, una zona protegida. Amb una exportació d'un 10% de la producció, durant la campanya de l'any passat va facturar uns 25 milions d'euros i amb la collita d'aquest any, que es preveu lleugerament inferior, creu que assolirà uns números similars.

Cargando
No hay anuncios

Els últims anys, s'ha fet una tasca activa per intentar mitigar els efectes del canvi climàtic, amb la implantació de rec automàtic per gastar menys aigua, la reducció de productes fitosanitaris, la implantació de malles al voltant de les plantes i aplicant normes tècniques de producció integrada.