Automoció

Fins i tot els republicans deixen d'estimar Tesla

Musk assegura que tornarà a centrar-se més en el fabricant de cotxes elèctrics que en la política

Un home passa davant d’una floristeria amb un mural crític amb Tesla, on apareix Elon Musk amb un gest nazi, a Bucarest.
The Economist
25/04/2025
3 min

"El futur de Tesla és més prometedor que mai". Així ho va proclamar Elon Musk durant la seva última presentació de resultats el 22 d’abril. Segons el director executiu de l’empresa, Tesla manté el rumb per convertir-se en la companyia més valuosa del món, amb un valor que podria igualar el de les cinc següents juntes, mentre produeix flotes de taxis autònoms i exèrcits de robots humanoides.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Tanmateix, mentre Musk mira cap al futur amb optimisme, els inversors tenen els ulls posats en el desgavell que viu actualment Tesla. Els ingressos procedents de la venda de vehicles van caure un 20% durant el primer trimestre en comparació amb l’any anterior. Els beneficis operatius es van desplomar a una tercera part. Lluny d’avançar a tota velocitat, el valor de mercat de Tesla s’ha reduït a la meitat des del màxim d'1,5 bilions de dòlars registrat al desembre.

A principis de mes l’empresa va informar que havia lliurat només 337.000 vehicles durant l'últim trimestre, un 13% menys que l’any passat i molt per sota del que preveien els analistes. A Europa, que representa aproximadament una cinquena part de les vendes, les matriculacions de nous Tesla van caure un 40%. Als Estats Units, el seu mercat més important, les vendes van baixar gairebé un 9%, tot i que les matriculacions totals de vehicles elèctrics van créixer un 11%. Tesla pot aixecar el vol?

El descens en les vendes es deu en part a una reacció negativa per la deriva política de Musk, que darrerament s’ha convertit en un activista de la dreta i en un obert opositor de l’"estat profund" nord-americà. Els concessionaris de Tesla han estat objecte de protestes i fins i tot d’incendis des que Musk, com a responsable del Departament d’Eficiència Governamental de Donald Trump, va començar a carregar contra el govern federal.

Elon Musk i Donald Trump amb diferents models de Tesla davant la Casa Blanca

Alguns analistes esperaven que, almenys als Estats Units, un augment de vendes entre els consumidors conservadors compensaria la caiguda entre els progressistes. El banc d’inversió TD Cowen va estimar recentment que, tot i que les activitats polítiques de Musk podrien suposar una pèrdua de més de 100.000 vehicles anuals en estats demòcrates, podrien duplicar el volum de vendes en zones de majoria republicana.

Aquest reequilibri polític es va fer evident l’any passat, coincidint amb la conversió definitiva de Musk al moviment MAGA. Segons una anàlisi basada en dades de S&P Global, les vendes de Tesla van disminuir a les ciutats de vot majoritàriament progressista durant el 2024, mentre que van augmentar a les de tendència conservadora. Per exemple, a la zona de la badia de San Francisco, que va donar un ampli suport a Kamala Harris a les eleccions presidencials, les vendes van caure més d’un 16% l’any passat; en canvi, a Tampa, bastió de Trump, van augmentar un 18%.

Al mercat de segona de mà

Malauradament per a Musk, fins i tot molts votants republicans sembla que giren l’esquena als seus vehicles elèctrics. Les tendències del mercat de segona mà indiquen que cada cop més propietaris de Tesla, tant en estats progressistes com conservadors, estan posant els seus cotxes a la venda. Dades de MarketCheck, que fa seguiment dels inventaris de més de 75.000 concessionaris dels EUA, mostren que els anuncis de Tesla utilitzats han augmentat un 66% des de principis d’any, el doble que altres vehicles elèctrics. Els del Model 3 han crescut un 63%, i els del Model Y s’han disparat un 80%. Aquesta tendència és visible tant en estats de tendència progressista, com Massachusetts i Nova York, com en d’altres de perfil conservador, com Indiana o Carolina del Sud.

Tot plegat apunta a un problema més profund per a Tesla: una competència cada cop més ferotge. A diferència dels primers anys, quan pràcticament no tenia rivals, ara Tesla ha de lluitar contra gegants com General Motors als EUA i BYD a la Xina i en altres mercats. No pot permetre’s tenir un director executiu distret. Per això, molts inversors es van sentir alleujats quan Musk va anunciar durant la presentació de resultats que a partir d’ara passaria “molt més” temps centrat en l’empresa i lluny de la política. Ara esperen que pugui fer marxa enrere i treure Tesla del desastre.

stats