TURISME

Com detectar l’error i volar per 7 euros a Tailàndia

Diverses webs es dediquen a rastrejar tarifes ultrabarates que les aerolínies o els hotels publiquen a internet per culpa d’un error humà o informàtic

Com detectar l’error i volar per 7 euros a Tailàndia
Anna Reig
30/10/2021
3 min

Volar al paradís de Tailàndia per 7 euros, dormir en un hotel de quatre estrelles al centre de Londres per 1 euro o en un bungalou sobre les aigües turqueses de les Maldives per 45 euros. Encara que pugui semblar increïble, aquestes ofertes existeixen, però no perquè les aerolínies i els hotels siguin així de generosos amb la clientela, sinó per l’existència de les anomenades tarifes error. Amb aquest nom es coneixen els “bitllets d’avió o reserves d’habitació en hotels a un preu tremendament més baix del seu valor real per culpa d’errades informàtiques o humanes”, explica Vanesa Gómez, CEO d’Exprimeviajes.com, un blog de viatges càntabre especialitzat en la recerca d’aquestes tarifes errònies. Explica que en el cas dels vols d’anada i tornada a Tailàndia per 7 euros, que va aconseguir per viatjar-hi amb la seva família, l’error de la companyia va ser segurament oblidar-se de dos zeros, perquè el preu real s’acostava als 700 euros.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Les tarifes error probablement són inevitables. Amb la gran quantitat de vols i ofertes d’hotels que es publiquen diàriament, és molt difícil que de tant en tant no hi hagi un error que no es detecti abans que s’hagi publicat. Les tarifes de vols i hotels es veuen alterades per moltíssims factors, i un simple error de càlcul a l’hora de convertir divises, una omissió involuntària de la taxa de combustible o bé una confusió a l’hora de distingir els seients de classe business i turista poden fer que el preu final es vegi rebaixat fins a un 90%. Aquests errors són imprevisibles i poden passar en qualsevol moment, la clau és caçar-los al vol i aconseguir la ganga. “Quan veus un preu molt barat, no has de pensar-t’ho gaire, sinó reservar el servei com més aviat millor”, explica Pablo Santaella, cap del mercat espanyol de Holidaypirates, un blog de viatges alemany que és actualment un dels més grans d’Europa i és present en deu països.

Les tarifes error solen durar poc temps. “Hi ha vegades que estem a punt de publicar l’oferta a la web i aleshores desapareix”, explica Alberto Coves, cap de comunicació de Holidayguru, un altre blog de viatges alemany amb seu a Mallorca i operatiu a Espanya, Alemanya, els Països Baixos, Àustria i Suïssa. A vegades les ofertes duren només uns minuts; d’altres s’allarguen algunes hores o fins i tot un cap de setmana sencer, perquè com que hi ha menys gent treballant és més difícil que es detecti. Les empreses haurien de destinar moltes hores i recursos per corregir aquestes tarifes a priori, de manera que els és més fàcil publicar-les i en alguns casos, si hi són a temps, cancel·lar-les.

Hi ha entre un 10% i un 20% de possibilitats que el vol o l’hotel amb una tarifa error es cancel·li i s’esvaeixin, així, les il·lusions d’un viatge a un preu impossible. “Per aquest motiu sempre recomano que, un cop hagis adquirit la tarifa error, esperis dues setmanes abans de continuar planificant el viatge”, explica Vanesa Gómez. En el cas dels vols, un cop reps el bitllet electrònic de confirmació l’acord és contractual i és més complicat cancel·lar-lo. En el cas dels hotels, amb la pandèmia s’han flexibilitzat molt les tarifes. Molts cops o hi ha cancel·lacions gratuïtes o bé es paga una part de l’import a l’establiment mateix, de manera que és més difícil que el preu es mantingui sense canvis.

“Qualsevol persona pot trobar una tarifa error, però nosaltres ho posem més fàcil i així l’usuari s’estalvia tant temps com diners”, explica Pablo Santaella. Els equips especialitzats dels blogs de viatges Exprimeviajes, Holidaypirates i Holidayguru es passen vuit hores diàries cercant manualment les millors ofertes, ja siguin tarifes error o simplement ofertes reals molt barates. “Són molts anys d’experiència i ja tinc l’ull molt entrenat, quan vaig per exemple a Skyscanner o Kayak amb pocs minuts puc saber si hi ha una tarifa error o no, perquè ja em conec els preus habituals dels viatges”, explica Vanesa Gómez.

“Nosaltres som els primers beneficiats d’aquestes tarifes”, explica Alberto Coves. Ell, per exemple, es va allotjar en un hotel de quatre estrelles al centre d’Amsterdam per 15 euros la nit. També Pablo Santaella va passar un cap de setmana en un hotel de quatre estrelles de Còrdova per 6 euros. I Vanesa Gómez va viatjar al Japó per 179 euros. Les tarifes error són incertes, però més freqüents del que sembla: “Actualment en publiquem unes deu per setmana, però a vegades només en són cinc”, explica Gómez. Sigui com sigui, continuaran voltant pel món i revelant aquestes ofertes increïbles, que només són a un clic de distància.

stats