Covestro ja opera a Barcelona amb llum 100% renovable
La companyia química alemanya incorpora nova tecnologia que estalvia 1,4 milions de tones de CO2, el mateix que emetrien 1.500 llars
La indústria química té difícil aconseguir que el seu funcionament sigui amb energies renovables i poder assolir la neutralitat de carboni. Però les empreses estan fent esforços, tal com demostra l’alemanya Covestro: ha aconseguit que tota l’electricitat en les tres plantes que té a l’àrea de Barcelona sigui 100% renovable. Des d’aquest 2022, la planta de la Zona Franca ha començat a operar amb llum 100% renovable i se suma, així, a les plantes de Parets del Vallès i de Santa Margarida i els Monjos, que ja ho feien. Així, tota la divisió de recobriments i adhesius de Covestro a Espanya utilitza electricitat 100% verda i certificada com a tal per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC).
El director general a Espanya de Covestro, Andrea Firenze, destaca que l’empresa, des de sempre, ha generat energia pròpia, per exemple utilitzant gas per produir electricitat i vapor per a alguns processos productius. “La novetat ara és que l’electricitat que utilitzem és 100% verda”, destaca. Per això han treballat amb empreses de generació elèctrica i han fet diversos processos per validar i confirmar que tota l’electricitat que arriba a les plantes de la companyia química sigui renovable. Covestro ha donat als generadors garanties que els comprarà la llum. I tota l’electricitat que arriba a les plantes de la província de Barcelona està certificada pel sistema de garanties d’origen (GdOs) del supervisor elèctric.
Com a impacte en el medi ambient, es pot calcular què suposa introduir l’electricitat verda en una fàbrica d’aquesta mena. La planta de Covestro a Barcelona va consumir 7.000 MWh el 2021. Passar a utilitzar electricitat renovable suposa reduir les emissions de CO en 1,4 milions de quilos l’any, el que emeten de mitjana anualment 1.500 llars.
La iniciativa és un primer pas. La fita següent que es posa la multinacional química és alimentar també amb electricitat renovable la planta de Tarragona, que té una despesa energètica més gran, i avançar cap a la plena economia circular. De moment, a Tarragona ja s’ha fet un primer pas amb la construcció d’una planta de clor amb tecnologia ODC, la primera del món, que “permet reduir el consum energètic en un 25% respecte de les més eficients que hi ha ara al mercat”, explica Firenze.
L’ús de l’electricitat verda no és l’únic pas. A Barcelona cada cop es produeixen més resines a base d’aigua i no de dissolvent. I a la planta s’acaba de construir una torre de destil·lació que permet reutilitzar molècules destil·lades en altres processos. L’eficiència energètica també es té en compte cada cop que es compra un nou equipament.
L’objectiu final és la neutralitat climàtica. La multinacional acaba d’anunciar que la vol assolir el 2035 amb zero emissions netes a tot el món, tant en els processos de producció a les seves plantes com en l’energia utilitzada. L’ús d’electricitat verda a les tres plantes de l’àrea de Barcelona forma part d’aquest segon objectiu. Tot i això, el responsable de la companyia a Espanya es posa deures per continuar avançant: cal millorar els processos de producció per fer-los més eficients, cal substituir progressivament primeres matèries procedents del petroli per unes altres, com la biomassa, i fins i tot cal capturar CO per reutilitzar-lo com a primera matèria en alguns processos.
Segons el grup químic, des de l’any 2005 ha reduït les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 54% i ha superat, d’aquesta manera, els seus propis objectius, que eren una reducció del 50% l’any 2025. No obstant això, l’avenç a les plantes de la demarcació de Barcelona és només una part petita dins de tot el grup, que té més de cinquanta seus repartides per tot el món. L’empresa, amb quasi 18.000 treballadors, va generar durant l’any passat unes vendes per valor de 15.900 milions d’euros en total.
Però avançar cap a la neutralitat climàtica té un cost, com saben bé els directius d’aquesta multinacional química. Unes despeses que se sumen a l’increment actual dels preus energètics. “A Covestro tenim clar que l’aposta per la neutralitat climàtica té un cost”, explica Firenze, que malgrat això apunta que és “el camí” cap on han d’anar.
“El compromís inclou un sobrecost en l’energia elèctrica -indica-, perquè a ningú se li escapa que el preu de l’electricitat en aquests moments és altíssim, cosa que repercuteix en els costos de producció”. Però el responsable de la companyia espera que la situació del mercat elèctric es normalitzi a mitjà termini.