Construcció

Catalunya s’abona a les presons sense barrots

Les finestres de l'empresa Jansen Iberia jubilen les reixes sense perdre seguretat i també s'enfilen a les torres de la Sagrada Família

Imatge interior de la presó de Figueres.
3 min

BarcelonaLa imatge que tenim d’una presó és la d’un edifici on les reixes i els barrots són per tot arreu. Ningú s’imagina les cel·les sense aquests elements, per evitar la fugida dels reclusos. També les portes –no només exteriors, sinó també interiors– les associem a estructures de ferro amb barrots separats per poca distància l’un de l’altre. Però hi ha sistemes igual de segurs i, alhora, molt més agradables a la vista, tant per als presos com per als funcionaris, que permeten millorar la visió del que hi ha a l'altra banda, i que són més sostenibles.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

I a Catalunya en tenim exemples. Les presons més modernes del país –com Figueres, Lledoners, el Catllar i el Puig de les Basses– han optat pels sistemes de Jansen Iberia. Els seus perfils d’acer permeten un tancament estanc, segur i resistent. La Generalitat va triar aquesta solució després d’una prova pilot, que es va dur a terme amb un instal·lador local, sobre com havien de ser les cel·les de les noves presons, explica Jorge García, director general de Jansen Iberia. L'experiment va ser satisfactori i des d’aleshores s’ha adoptat en uns quants centres penitenciaris catalans, però també del País Basc, com Nanclares de Oca, i de Navarra.

Il·lustració

“Els perfils disposats formant bandes horitzontals amb vidres, de diferents dimensions segons els requisits de cada espai, formen un tancament que garanteix la seguretat requerida i aconsegueixen el que era impensable fa alguns anys: presons sense barrots, amables i capaces de millorar les condicions tant dels reclusos, facilitant-los les habilitats i l'experiència que necessiten per reinserir-se en la societat un cop complerta la condemna, com del personal penitenciari, proporcionant una motivació extra capaç de millorar-los la seguretat, amb una administració més eficient i rendible de les instal·lacions”, indica l’empresa.

De fet, la companyia publicita models resistents als lladres i a prova de bales, a més de portes resistents, sense renunciar a l’estètica ni la sostenibilitat.

Un dels avantatges que destaca l’empresa és l’estalvi energètic perquè el tancament estanc dels sistemes de Jansen trenquen el pont tèrmic, és a dir, impedeixen que l’escalfor o el fred passin d’una banda a l’altra. Això també implica que mantenen un aïllament tèrmic i acústic superior a la majoria dels sistemes habituals. A més, els perfils són més prims que els habituals d’alumini o PVC, amb la qual cosa es guanya superfície de vidre i alhora els angles van soldats, amb la qual cosa la durada és molt superior i el manteniment és mínim.

Aquests avantatges no són només importants per a les presons, sinó que també s’utilitzen en moltes altres edificacions on cal seguretat, aïllament i durabilitat. La Sagrada Família, el Museu Picasso, el Born Centre Cultural, el Museu del Prado i el remodelat estadi Santiago Bernabéu són immobles que fan servir els sistemes de Jansen. Per exemple, a la basílica barcelonina s’han instal·lat aquests tancaments a les torres dels quatre evangelistes i a la torre de la Mare de Déu, explica García. També s’usen molt en les torres d’oficines modernes, que necessiten sistemes que permetin ser el màxim d’eficients energèticament per optar a certificacions.

Els perfils d’acer de Jansen es fabriquen a Suïssa. L’empresa va néixer en aquest país ara fa cent anys i actualment té un negoci de 200 milions de francs suïssos (quasi 204 milions d’euros). Jansen Iberia és la companyia espanyola que importa aquests sistemes i, des del seu centre logístic al polígon Pedrosa de l’Hospitalet de Llobregat, els distribueix als mercats espanyol i portuguès.

La companyia espanyola va facturar el 2022 uns 10 milions d’euros i ha mantingut un creixement sostingut els últims anys, segons explica el director general. Segons García, els primers anys de la dècada del 2000, amb el boom immobiliari, el grup va experimentar un fort creixement que es va frenar amb l’esclat de la bombolla. Malgrat això, el directiu explica que van patir menys que altres empreses de materials de construcció gràcies a l'especialització i al fet de no estar tan sotmesos al mercat residencial. “És un negoci de nínxol”, apunta el primer executiu de la companyia. Jansen Iberia compta amb una vintena de treballadors a Espanya dedicats a les feines logístiques i tecnicocomercials.

stats