BYD, el somni xinès de conquerir el mercat mundial de l'automòbil
La marca de Shenzhen ja factura més que Tesla tot i vendre cotxes més barats


PequínLa Xina somia liderar el mercat del cotxe elèctric, i les dades de vendes la fan acariciar aquesta meta. La principal marca xinesa, BYD, ha anunciat que el 2024 va superar els ingressos per vendes de l'actual referent del mercat, Tesla. BYD és l'acrònim de build your dreams [construeix els teus somnis]. I els somnis es comencen a complir. La companyia celebra els bons resultats de l'últim exercici, que la situen per davant de Tesla. Mentre que l'empresa d'Elon Musk va facturar 97.700 milions de dòlars, BYD la va superar amb uns ingressos de 107.200 milions de dòlars.
Les dades estan una mica maquillades, ja que BYD ha inclòs en els seus comptes la venda de cotxes híbrids, i no només la de vehicles elèctrics com fa la seva competidora. Tot i això, no es pot negar que la xinesa BYD frega els talons del gegant nord-americà Tesla. Les dues empreses van vendre pràcticament la mateixa quantitat de vehicles elèctrics el 2024 (1,76 milions BYD i 1,79 milions Tesla), però la companyia xinesa va experimentar un increment de vendes del 29%, impulsat pels seus models híbrids.
No són les úniques bones notícies, perquè BYD va anunciar fa unes setmanes una nova tecnologia que permetrà carregar les bateries d'un vehicle elèctric en cinc minuts amb una autonomia de conducció d'uns 400 quilòmetres. Això significa equiparar l'estona que es triga a carregar la bateria a l'estona que es triga a omplir el dipòsit de benzina en un cotxe de combustió.
Al febrer, l'empresa ja va explicar que incorporaria de forma gratuïta a tots els seus models el sistema God's Eye d'assistència al conductor i, per si no n'hi hagués prou, està a punt de comercialitzar un nou model per competir amb el Tesla Model 3 a meitat de preu. Tot això col·loca BYD en la posició d'arrabassar definitivament el tron a Tesla.
La principal amenaça per a l'expansió internacional de BYD són els aranzels, no només els de Trump, sinó també els de la UE i altres països que qüestionen les fortes subvencions que rep la indústria de l'automòbil xinesa. La fàbrica de BYD a Hongria, el pont per entrar al mercat europeu, està sota investigació de Brussel·les. Les fàbriques a Mèxic estan pendents dels aranzels dels Estats Units i al Brasil s'investiguen les condicions laborals de la nova factoria.
L'èxit de BYD té un nom: Wang Chuanfu, fundador i conseller delegat de l'empresa. Va néixer el 1966 a la província d'Anhui. La seva biografia oficial s'assembla a la d'altres triomfadors del gegant asiàtic que encarnen l'ideal d'home fet a si mateix que tant agrada al públic xinès i que en certa manera emula el Somni Americà.
Un home fet a si mateix
Va néixer en una família de pagesos i es va quedar orfe molt jove. Va ser criat pels seus quatre germans, que van aconseguir que arribés a la universitat i estudiés química, física i metal·lúrgia. També va ser la seva família la que va reunir els diners perquè deixés la feina d'investigador en una empresa estatal i muntés el seu primer negoci el 1995: BYD, una fàbrica de bateries a la ciutat de Shenzhen. Es va convertir en líder de bateries per a mòbils i altres aparells electrònics. Les bateries sempre han estat al centre del negoci de Wang Chuanfu.
El 2003 va fer el pas a l'automoció i va comprar una petita empresa estatal en crisi. Va començar a fabricar cotxes amb motor de combustió, però la infraestructura li va permetre obrir la primera fàbrica de bateries per a cotxes. L'empenta definitiva va arribar el 2008, quan va aconseguir captar l'atenció de l'inversor nord-americà Warren Buffett, que va injectar 230 milions de dòlars a BYD.
L'objectiu sempre ha estat crear un cotxe elèctric igual de barat que els de combustió. Segons els experts, BYD ha aplicat l'estratègia d'integrar a l'empresa totes les peces de la cadena de subministrament per abaratir costos: des de l'accés a mines de liti i el desenvolupament de les bateries fins a la tecnologia per millorar la conducció assistida.
A la Xina els somnis es compleixen amb aliances potents amb l'administració: Wang és membre del Partit Comunista Xinès i s'ha convertit en un dels homes més rics del país. Els somnis també es fan realitat a través dels plans quinquennals i una economia estrictament planificada que no té por de perdre diners en errors. El cotxe elèctric ha estat una prioritat i política d'estat. La Xina era conscient que no podia competir amb els cotxes de benzina, però vol liderar la tecnologia de l’elèctric.
Des del 2010 hi ha plans per desenvolupar aquest mercat. S'ha incentivat els governs locals a invertir en la indústria i s'han creat tantes empreses que algunes de les marques ni tan sols han arribat a comercialitzar mai un cotxe. L'avantatge de la Xina continua sent, per sobre de la tecnologia, el preu. Els baixos costos fan que els cotxes siguin molt competitius. I cal no oblidar que el gegant asiàtic compta amb el seu gran mercat: el 2020 la Xina ja representava la meitat de les vendes mundials de cotxes elèctrics.
Des del 2017 hi ha grans flotes d'autobusos i taxis elèctrics marca BYD circulant per la seva ciutat natal, Shenzhen, una metròpolis de 22 milions d’habitants. En canvi, a Pequín es van començar a veure circulant pels carrers fa uns tres anys; la majoria són flotes comercials de Didi (l'Uber xinès).
Actualment el govern central ha demanat que empreses estatals i també els seus treballadors comprin cotxes de marques nacionals. Una competència difícil d'igualar.