Salut
Empreses03/05/2022

El viatge de la biodramina: dels trajectes amb cotxe a la realitat virtual

El medicament contra el mareig de la farmacèutica catalana Uriach fa setanta anys

Pol Casaponsa Sarabia
i Pol Casaponsa Sarabia

Els marejos sempre han acompanyat els éssers humans. La primera referència ve de lluny, quan ja a l’època romana Juli Cèsar i Ciceró en parlaven a les seves respectives memòries. Més tard, altres personatges de la història com Napoleó Bonaparte i Charles Darwin també van reconèixer que en patien. De fet, actualment els programes espacials inclouen sessions de prevenció i tractament dels marejos des que el cosmonauta soviètic Guérman Titov va explicar l’any 1961 com el van afectar durant el segon vol orbital rus.

Inscriu-te a la newsletter EmpresesInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Ara fa setanta anys la farmacèutica catalana Uriach va trobar la que fins avui ha estat la seva solució més coneguda: la biodramina. De fet, ja és impossible desvincular aquest medicament del mareig. Així com els fàrmacs solen modificar-se amb el pas del temps, la biodramina ha estat capaç de mantenir-se com la primera resposta davant aquest malestar, tot i els avenços (fins i tot de la ciència) que l’haurien pogut fer desaparèixer.

Cargando
No hay anuncios

És per això que a la farmacèutica han decidit celebrar-ne el setantè aniversari reivindicant la notorietat que la biodramina els ha donat. El director d’innovació, Javier Navarro, explica que per entendre què significa per a la companyia cal recordar que Joan Uriach, de la quarta generació de la família fundadora, va titular el llibre que repassava la seva trajectòria com a Memòries del doctor Biodramina.

Segons Navarro, la clau de l’èxit d’aquest medicament ha estat que, malgrat que el seu ús ha anat variant al llarg del temps, sempre ha sobreviscut. A més, explica que “en un principi només es podia aconseguir mitjançant prescripció mèdica i entrava dins la Seguretat Social”. En aquell moment, el feien servir sobretot les dones embarassades.

Cargando
No hay anuncios

Més tard es va popularitzar entre els que es marejaven al cotxe. “Les carreteres eren molt pitjors i els vehicles no tenien les condicions d’ara”, assegura el directiu. Aquest ús continua molt vigent actualment, tot i que “l’evolució ha comportat que menys gent la necessiti”.

El director d’innovació de l’empresa també apunta que la popularització dels creuers va tornar a disparar-ne les vendes. A més, comenta que a les zones costaneres les vendes “es multipliquen”: “A la farmàcia de Formentera, és curiós veure les quantitats que se n’arriben a vendre”.

Cargando
No hay anuncios

Actualment, segons Navarro, hi ha noves tecnologies que també fan augmentar l’aparició del mareig. Un dels principals causants són les ulleres de realitat virtual, que estan comportant que molts joves recorrin a la biodramina per poder jugar sense trobar-se malament.

Tot i la importància històrica que té el medicament per a l’empresa, no és el producte que els genera més ingressos. Segons Navarro, el fàrmac en qüestió representa unes vendes de sis milions d’euros l’any. Tot i que aquests números estan molt bé, admet que realment els aporta més en notorietat de marca que no pas en resultats.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta situació no és nova. El directiu de la farmacèutica assegura que “sempre hi ha hagut algun producte més important”. Uriach està especialitzada en salut natural, la que barreja les plantes medicinals i la ciència. En conseqüència, la marca que més factura és Aquilea, que ingressa uns 25 milions d’euros a l’any. La segona que genera més ingressos és Fisiocrem, que n’aporta 10.

Navarro explica que entre els treballadors d’Uriach sempre fan la broma de considerar “la biodramina com un mètode de predicció de l’economia”. Diu que les vendes del producte estan molt relacionades amb els ingressos i els viatges que fa la gent: “Com més bé vagi l’economia del país, més se sol viatjar”. El director d’innovació d’Uriach assegura que “és per això que aquest medicament històric està tan arrelat entre la població”. La biodramina ha estat l’únic fàrmac, juntament amb l’aspirina, que ha resistit “intacte” el pas del temps.