Barcelona, territori de braços robòtics per a tot
Universal Robots és una de les líders del sector i ha instal·lat a Catalunya la seu del sud d'Europa
BarcelonaCada cop estem més a prop de fer desaparèixer les tasques repetitives que requereixen esforç físic. La indústria de l’automoció va ser dels primers sectors a utilitzar màquines per produir els cotxes i durant molts anys aquesta ha sigut una tendència a l'alça. Les multinacionals i les companyies grans eren les úniques que es podien permetre pagar robots perquè els agilitzessin la feina. Però això ha canviat.
L’any 2005 va néixer Universal Robots amb la idea d’estendre arreu del món aquest tipus de maquinària i fer-la accessible a totes les empreses. Així va aparèixer la robòtica col·laborativa, un model de robot que col·labora amb les persones. Es tracta d’un braç flexible fàcil de programar i d'instal·lar. S'anomena Cobot i l'empresa ha llançat al mercat diversos models amb tècniques específiques que adapten segons la comanda.
El primer robot va veure la llum el 2008. Des del seu naixement la companyia ja n'ha venut més de 70.000 unitats en 130 països diferents. I no només és la líder mundial en fabricació, sinó que a finals del 2022 va superar el miler de treballadors en plantilla. El creixement de Universal Robots és exponencial i en els últims anys han estat duplicant els números de l'any anterior. El 2021 va ingressar 311 milions de dòlars americans (288 milions d'euros). Des del 2015 és propietat d'una multinacional dels Estats Units.
L’empresa, però, la van fundar a Dinamarca tres joves doctorats en robòtica (Esben Ostergaard, Kasper Stoy i Kristian Kassow) en un ambient universitari i ha fet una gran aposta per Barcelona. El 2013 Universal Robots va aterrar a la capital catalana i, en plena expansió, hi posarà la seu del sud d’Europa, en concret d’Espanya, Portugal, Itàlia, França, Turquia i Anglaterra. “La nostra funció principal és ajudar el teixit industrial català. Volem que conegui aquesta tecnologia perquè puguin ser més competitius de cara a l’exterior”, assegura Jordi Pelegrí, gerent del grup per a Espanya i Portugal. A Barcelona s'hi fan funcions comercials, tècniques i de màrqueting.
A més, la ciutat mediterrània ha acollit el primer hub mundial d’un dels tres centres d’excel·lència de la companyia. “Aquí a l’oficina hi tenim molts rols que són internacionals, que donen suport a altres clients i països”, assegura Pelegrí. Barcelona també ha sigut el punt escollit per implantar-hi un centre de robots especialitzats en el sector de l'empaquetament. “Això té repercussions beneficioses per a la ciutat. Es creen llocs de treball que es queden aquí, però que són internacionals”, afegeix el gerent.
Universal Robots ha escollit Barcelona perquè hi ha un ecosistema de talent molt arrelat que permet trobar col·laboracions amb altres entitats amb més facilitat que als països fronterers. Pelegrí explica que hi ha formació de qualitat: “Hi ha bones universitats com la UPC o la UAB, que ens permeten desenvolupar totes aquestes solucions”. A Dinamarca, hi ha un 100% d'ocupació i és molt més difícil captar el talent. A més, la capital catalana està molt ben ubicada en el mapa i gaudeix d’una bona connexió amb la resta del continent.
El Cobot és un braç robòtic amb múltiples aplicacions i cada dia s’utilitza per a funcions diferents: des de tasques més típiques com soldar una peça metàl·lica fins a col·laborar en el repartiment de menjar a domicili. Pelegrí explica que multinacionals amb seu a Catalunya com Seat ja els han introduït en el seu procés productiu, però que també hi ha pimes catalanes fent servir aquesta tecnologia.
El potencial de creixement de Universal Robots és enorme i així ho anticipa el seu president, Kim Povlsen: “Segons les nostres previsions, només hem arribat al 2% dels clients potencials d’arreu del món”. Els robots de la companyia són un element clau de la reconversió que viu ara el mercat de treball, en què s’estan eliminant les feines més repetitives a la indústria. “Són més de 8 milions de llocs de treball que es dediquen a aquestes tasques. Feines purament repetitives i ergonòmicament complexes que porten poc valor afegit. Estem als inicis d’aquesta revolució que ens fa ser més productius com a societat”, afirma Pelegrí.
El gerent de l'empresa ressalta el fet que moltes empreses del món occidental porten anys deslocalitzant la producció a causa dels elevats costos laborals dels seus països i s'ha traslladat a l’Àsia. El directiu assegura que la seva tecnologia pot revertir aquesta situació. "Les empreses poden produir aquí altra vegada a un preu molt competitiu", insisteix Pelegrí. L’import depèn del model, però en general costen uns 20.000 o 30.000 euros. En aquest sentit, assenyala que adquirir els robots no és un esforç tan gran per a una empresa i, de fet, és més barat que alguns cotxes.