Parlem de diners

Jordi Romero: “Vaig guanyar diners abans de fer-me adult, abans de saber que en necessitaria”

El cofundador de Factorial repassa com és la seva relació amb els diners i la feina

Júlia Riera Rovira
3 min
Pau Ramon, Bernat Farrero i Jordi Romero, els fundadors de Factorial.

L’empresari i enginyer informàtic Jordi Romero (37 anys) porta una vida dedicada a la tecnologia i l'emprenedoria. Ve d’una família que no tenia "ni un duro", amb una mare psicòloga i un pare arquitecte que li van ensenyar amb l’exemple a "buscar-se la vida". El missatge, rememora, era clar: "Pots fer el que vulguis, però has de lluitar i t’ho has de currar".

"Des de ben jove que ja m'agradava la idea de guanyar-me els meus diners i vaig tenir diversos negociets", explica Romero. El primer va ser quan de molt petit va descobrir a la perruqueria com es fabricava una loció per als cabells: "Vaig dir «Jo també puc fer això»", i va decidir fabricar-ho i vendre-ho. En la mateixa línia va seguir a l’institut: amb només 12 anys, coincidint amb l’arribada del primer ordinador a casa, va començar a arreglar impressores i ordinadors a coneguts: "Feia aplicacions molt senzilletes i vaig acabar fent software". "De fet, un dels primers projectes seriosos va ser una pàgina web per a una agència de viatges de la meva cosina i el seu soci, que, com que no em podien pagar diners perquè tenia 13 anys, em van pagar una escola d'anglès i l’allotjament a Londres durant tres setmanes", detalla Romero. 

A la universitat va formalitzar la seva feina com a freelance i als 23 anys va ser un dels cofundadors d'una start-up, on va treballar com a director de tecnologia. 

"Jo des de molt jovenet que tinc la sensació que no necessitaré mai diners, perquè vaig descobrir que els podia generar. Sempre he tingut la certesa i confiança en mi mateix que seria capaç de guanyar-me la vida", apunta. També admet que desconeix la preocupació pels diners: "No l'he arribat a tenir mai, perquè vaig guanyar diners abans de fer-me adult, abans de saber que en necessitaria". I, en aquesta línia, explica que viu en pau: "No soc un bon estalviador, però estic tranquil perquè crec que soc un bon guanyador. Llavors, com que sempre he tingut la confiança que puc guanyar els diners que necessito, no m'he preocupat per estalviar-los".

Actualment és el conseller delegat de l’empresa que va cofundar als 27 anys, Factorial, que automatitza processos d'administració a les empreses i que des del 2023 compta amb la condició d'unicorn, és a dir, que està valorada en més de mil milions. Té més de cent treballadors i la clau de l’èxit, assegura, és la resiliència: "T’ajuda a tenir capacitats intel·lectuals, però no cal ser la persona més intel·ligent del món, cal ser la més persistent del món". "També cal ser optimista per embarcar-se en un projecte tan ambiciós i difícil. Si sempre estàs pensant en tot el que pot anar malament, és impossible", explica.

En canvi, l’ingredient més difícil és la naturalesa humana: "La tecnologia i els euros són racionals, freds, es poden modelar i predir. Les persones són creatives, emocionals i tenen circumstàncies personals fora del teu control". Tot i que la seva és una empresa puntera en innovació, té dificultats afegides: "És temptador dedicar-se a cuidar allò que tens i oblidar-se de mirar què ve ara. Jo crec que és indispensable mantenir sempre aquesta mentalitat de pioner i d'explorador", diu.

Controlar despeses

Pel que fa a les finances personals, ho té ben clar: "Crec que gasto molt menys que la gent que està en la mateixa forquilla d'ingressos que en la que estic jo. Soc més aviat poc gastador, però sempre he gaudit de la vida. I des de petit, si una activitat em ve de gust, la faig, i si això ha sigut el 100% dels diners que tinc, també ho he fet". Tot i així, Romero viu de lloguer: "Viure de propietat és una mala decisió financera en la majoria dels casos. Jo soc una persona racional i visc de lloguer a Barcelona; si mai em compro un habitatge per viure-hi, ho faré des d'un punt de vista exclusivament emocional". 

Ara bé, si d’alguna cosa es penedeix l'informàtic és de no haver començat a invertir abans: "Quan vaig començar a cobrar milers d’euros en l’adolescència m'hauria agradat posar el 20% del que ingressava en un compte d'inversió". De fet, així ho va fer a l’instant que va néixer la seva filla: "Tan bon punt va tenir document d'identitat, li vaig obrir un compte d'inversió i hi vaig ficar mil euros per poder-l'hi explicar quan tingui ús de raó". 

Com es veu d'aquí cinc anys? Romero respon que al capdavant de Factorial: "Aprenent amb una feina nova, perquè al final la meva feina és nova cada sis mesos, i, idealment, amb una empresa molt més gran, amb una posició molt més forta en el mercat".

stats