Mercat de fitxatges

Desaparició de catalans al 'deep state' econòmic

Enrique Lacalle crea un consell assessor del Círculo Ecuestre a Madrid

2 min
Foto de família del nou govern de Pedro Sánchez davant del Palau de la Moncloa.

La manca de perfils catalans a les carteres econòmiques del govern espanyol s'agreuja en l'actual legislatura respecte a l'anterior mandat de Pedro Sánchez. Jordi Hereu (ministre d'Indústria) i Carme Artigas (secretària d'estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial) són les grans excepcions en un executiu on Catalunya ha perdut pes a Indústria i no n'ha guanyat a Economia, Hisenda, Treball o Seguretat Social. Per altra banda, el nou president del Círculo Ecuestre, Enrique Lacalle, busca bastir ponts amb l'empresariat madrileny amb la creació d'un consell assessor de la institució a la capital espanyola.

Jordi Hereu, nou ministre d'Indústria i Comerç

Jordi Hereu (PSC), que substitueix Héctor Gómez al ministeri d'Indústria, és per ara l'únic català amb pes als ministeris econòmics del nou govern de Pedro Sánchez. Per sota, s'ha creat una secretaria d'estat d'Indústria, una carpeta que en l'última legislatura va tenir rang de secretaria general que havia assumit l'actual president de Renfe, Raül Blanco. Ara, la segona d'Hereu serà la valenciana Rebeca Torró. Hereu, que va ser alcalde de Barcelona entre el 2006 i el 2011, posteriorment es va dedicar al sector privat. Es va dedicar a la consultoria i el finançament d'empreses emergents, treballant des de Barcelona Plataforma Empresarial i com a consultor per Barcelona Centre Logístic BCL; en els últims anys ha estat president de la pública Hispasat.

Jordi Hereu

Maurici Lucena i Raül Blanco mantenen el càrrec

A la resta de carteres de caràcter econòmic no hi ha cap més català. A Transports, un dels ministeris que més diners reparteix, la catalana Raquel Sánchez ha estat substituïda per Óscar Puente, provinent del PSOE de Castella-la Manxa, que ha escollit un basc socialista, José Antonio Santano, com a segon. De fet, en aquest cas també ha saltat el català Xavier Flores, fins ara secretari general d'Infraestructures i un dels principals artífexs de l'acord polític pel traspàs de Rodalies. Puente ha canviat la presidència d'Adif, però manté Raül Blanco al capdavant de Renfe i Maurici Lucena a Aena. 

Maurici Lucena en roda de premsa al Parlament

Carme Artigas, secretària d'estat de Digitalització

A Energia, Economia i Hisenda no hi ha cap alt càrrec català, com tampoc hi eren en l'anterior legislatura. El mateix passa als ministeris de Treball i de la Seguretat Social. A Transformació Digital, de moment, José Luis Escrivá, el nou ministre, manté la catalana Carme Artigas com a secretària d'estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (IA). Artigas va ser nomenada per Nadia Calviño l'any 2020.

Joaquín Güell, president del nou consell del Círculo Ecuestre a Madrid

El nou president del Círculo Ecuestre, Enrique Lacalle, ha fet realitat una de les seves promeses de campanya: crear el consell assessor del Círculo a Madrid, una extensió de la institució barcelonina per tal que els empresaris catalans creïn sinergies amb els seus homòlegs a la capital espanyola. Al capdavant d'aquest consell assessor ha nomenat l'industrial Joaquín Güell, conseller de Sacyr. A Güell l'acompanyaran Félix Revuelta, president de Naturhouse; Jorge Villavecchia, director general de Damm; Joan Maria Nin, president d'ITP i Móra Banc; i Juan Antonio Samaranch, president de GBS Finance i vicepresident del Comitè Olímpic Internacional, entre d'altres.

stats