La butxaca
Opinió17/06/2023

No siguis ingenu, els preus no baixaran mai

El professor Andrei Boar és poc optimista pel que fa a les conseqüències de la inflació

BarcelonaSembla que per fi s’ha aconseguit controlar la inflació al nostre país, on al maig va ser del 3%. No podem dir el mateix d’altres zones d’Europa com Estònia o Hongria, on continuen amb inflacions d’entre el 10% i el 20%. Tot i que el titular inicial pot ser favorable, la realitat és lleugerament diferent. 

Aquest 3% d’increment és l’acumulat sobre la inflació ja existent l’any anterior. Per tant, de forma precisa podríem dir que s’ha moderat l’increment de preus però no deixem de sumar pujada rere pujada. Recordo el que em va dir el meu pare fa un any: “No siguis ingenu, els preus ja no baixaran mai”. I així ha sigut i serà; ens hem d’acostumar a uns preus dels productes que limiten molt la nostra disponibilitat pressupostària. 

Cargando
No hay anuncios

No hi hauria problema si aquesta inflació s’hagués vist compensada en increments de sous. Ara bé, la realitat és que el 2023 la majoria de treballadors del sector privat han vist els seus sous congelats. Patronals i sindicats recomanen que els sous augmentin un 4% durant aquest any, però es queda en això: una recomanació. Qui no s’ha vist tan afectat ha sigut el sector públic, ja que tant funcionaris com jubilats sí que han vist incrementades les seves retribucions.

Una de les principals causes del fre en la inflació ha sigut l’alça dels tipus d’interès, que ha trigat a fer efecte però, com s’esperava, ha provocat un fre en l’economia que alhora porta a la moderació dels preus. Altres factors que hi han influït han sigut la baixada del preu de l’energia i dels carburants. No podem oblidar que van ser els causants originaris de la inflació, molt abans del conflicte d’Ucraïna i Rússia. 

Cargando
No hay anuncios

Amb la realitat actual, l’única esperança és aconseguir que la inflació es vegi compensada en els sous i tornar a recuperar el poder adquisitiu. El que està clar és que el 99% de la població és més pobre que fa dos anys.