La butxaca

Si no fem res, cada dia perdem diners (2a part)

El professor Andrei Boar explica com funciona la renda fixa i variable a l'hora d'invertir

100 euros l’any 2000 equivalen a 40 euros l’any 2025. Així començàvem La Butxaca la setmana passada amb la hipòtesi que només amb la inversió som capaços de mantenir el poder adquisitiu i, per tant, fer front a la inflació. Molts perfils ens diran "no tinc ni idea d’invertir en borsa i hi ha risc" com a argument per descartar-la. Ara bé, i si volem assolir risc en les nostres inversions? Caldrà escollir una part de renda fixa (deute d’empreses i estats) i una altra de renda variable (borsa).

Anem per parts: la renda fixa no és fixa ni segura. Deixar prestats diners a empreses o estats també ens pot donar sorpreses i pot passar que no ens els tornin. Ara bé, li puc deixar un préstec a Amazon o bé li puc deixar a una petita empresa amb problemes per pagar les seves factures. Quina creieu que em deixarà de pagar abans? Justament per aquest motiu, la renda fixa també té ratings de risc. En funció de la possibilitat d’impagament de l'empresa, cobrarem més o menys interès. Un primer consell: si l’interès és massa elevat en aquell moment, sospiteu perquè sol acabar malament.

Cargando
No hay anuncios

Pensem en un perfil d’inversió moderat, amb un risc acceptable de 3 o 4 sobre 7. En aquesta cartera, hi haurà un clar predomini de la renda fixa sempre acompanyada d’un percentatge inferior al 30% de renda variable. I quan parlem d’incloure la borsa també tenim diferents opcions: no és el mateix seleccionar les 5 principals empreses americanes que invertir en la borsa d’un país subdesenvolupat.

Per tal de fer una inversió com la proposada, ens podem crear la cartera nosaltres mateixos a través del nostre banc o de plataformes especialitzades, o bé, directament, contractar un fons d’inversió amb les característiques que desitgem i que ens ho gestionin per nosaltres. Això sí, amb aquest nivell de risc, podem guanyar (i perdre) diners, i més que la inflació.