Tribunals

Xoc legal per les tasses d'unicorns i missatges cursis entre Mr. Wonderful i Ale-hop

La companyia catalana ha demandat la valenciana per imitar els seus dissenys, però de moment ha perdut davant la justícia

Una agenda amb una margarida alegre que et diu que "somriguis" perquè "tot anirà bé". Una estoreta que et dona la benvinguda a casa dient que "si vens de buen rollito hi pots passar". Una llibreta amb lletres daurades que t'anima a "perseguir els teus somnis". Un bolígraf clic rosa que et recorda que "gaudeixis de les coses petites de la vida". Els productes exposats a les lleixes de qualsevol de les botigues d'Ale-hop a Catalunya sempre reben els seus clients amb una bona dosi d'autoajuda, missatges ensucrats i colors pastel en forma de material d'oficina i objectes per a la llar. La cadena valenciana, que es distingeix per l'escultura d'una vaca a mida real que hi ha a l'exterior dels seus locals, s'ha convertit en un altre dels estàndards del consumisme cursi. Però això mateix li ha valgut una batalla legal amb un altre tòtem d'aquesta tendència a Espanya: Mr. Wonderful.

Inscriu-te a la newsletter EmpresesInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La companyia catalana de regals va començar el 2021 una particular guerra judicial contra Ale-hop, primer al jutjat mercantil número 5 de València, en què la va demandar per copiar els seus dissenys i missatges d'optimisme extrem. Mr. Wonderful assegura que es tracta d'un cas de competència deslleial perquè el seu rival l'imita, genera confusió entre els consumidors i s'aprofita de la seva reputació. "La resolució definitiva d'aquest cas crearà un precedent quant a la protecció de l'originalitat i el disseny de Mr. Wonderful, però també de moltes altres companyies, que veuen com el seu esforç creatiu i intel·lectual és copiat de manera sistemàtica per terceres empreses en benefici propi", assegurava aleshores al diari Cinco Días Adriana Medir, en aquell moment directora legal de l'empresa demandant.

Cargando
No hay anuncios

Mr. Wonderful va perdre aquell primer combat al jutjat mercantil. També el segon, a l'Audiència Provincial de València, que també va donar la raó a Ale-hop. En aquesta sentència, la jutgessa va determinar que les dues empreses no són les úniques "que comercialitzen objectes que incorporen dibuixos i missatges" i va destacar altres marques que competeixen al mateix sector amb productes semblants com Maku Mura, Be Happy, Lovely Story, Qué Way, Supermolon i Mr Cool. "Sense perjudici de les seves respectives particularitats, totes utilitzen dibuixos humanitzats (incorporant-hi ulls i expressió) de fruites, altres aliments (rajoles de xocolata, dònuts, galetes...), estrelles, cors, unicorns, gerres de cervesa i, en una proporció important, els combinen amb missatges positius", remarca la resolució de l'Audiència.

Cargando
No hay anuncios

Debat sobre la propietat industrial

Tatiana Villate, advocada i agent de la propietat industrial del despatx Tecnopatent, valora el cas que enfronta Mr. Wonderful i Ale-hop i defensa que "un estil no es pot protegir". "També ens pregunten molt si es pot protegir una idea de negoci, però si poguessis només existiria una hamburgueseria o un comerç que ven un producte per internet", apunta. Mentre que una empresa pot blindar la seva marca, un eslògan o un disseny concret, és més complicat fer el mateix amb una manera de projectar-se al món. "Això limitaria molt el mercat", diu. Villate opina, a més, que la mateixa Mr. Wonderful es va inspirar en la tendència japonesa kawaii, en què és habitual veure objectes inanimats que cobren vida amb ulls brillants i galtes rosades. "Els tons pastels o els traços infantils són estils comuns, que algú els adapti forma part de l'evolució de la lliure competència".

Cargando
No hay anuncios

Per a Villate, l'element clau per determinar la fina línia que separa una imitació d'un disseny propi és si Ale-hop ha creat confusió i fa pensar als clients que el seu producte és realment de Mr. Wonderful. "Els locals són totalment diferents, el preu no té res a veure i a cada producte s'identifica la marca. Que intenti aprofitar la tirada i pugi al tren d'un estil que és popular no significa que hi hagi competència deslleial", diu l'agent de la propietat intel·lectual. En aquest sentit, recorda que la sentència també va assenyalar que al catàleg d'Ale-hop del 2010 —abans del boom de Mr. Wonderful— ja hi havia dissenys que combinaven alguns dels dibuixos, textos i colors pels quals se l'ha demandada.

Cargando
No hay anuncios

De totes maneres, Mr. Wonderful ha decidit fer servir la seva última bala: apel·lar al Tribunal Suprem. Com avançava Cinco Días, la sala civil ja ha admès a tràmit els seus recursos contra la sentència valenciana, que l'empresa catalana va impugnar per "infracció processal". La companyia també va plantejar la possibilitat de presentar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per aclarir si la interpretació que s'ha fet de la llei espanyola compleix la directiva europea sobre pràctiques comercials deslleials.

Fonts d'Ale-hop asseguren a l'Empreses que estan "molt tranquils" pel que fa a aquest litigi i recorden que tant el jutjat mercantil número 5 de València com l'Audiència ja van concloure que ells no fan competència deslleial. De fet, destaquen que la companyia de la vaca va iniciar la seva activitat comercial el 2001, una dècada abans que Mr. Wonderful. "Respectem el procediment judicial, igual que respectem que tenen el dret de portar-ho a la justícia i elevar la qüestió al Tribunal Suprem", diuen des d'Ale-hop. També insisteixen que aquesta trifulga als tribunals no ha tingut cap mena d'afectació en el seu negoci: "Nosaltres estem molt contents amb el nostre creixement, que sempre ha estat sostingut i prudent". La cadena compta amb més de 340 botigues a Espanya, Portugal, Itàlia i Croàcia.