El software català per gestionar inundacions que Mazón no va implantar a temps
HYDS és una 'spin-off' de la UPC que desenvolupa eines per predir i actuar quan hi ha una amenaça meteorològica
BarcelonaLa tecnologia que fa servir la companyia catalana HYDS (Hydrometeorological Innovative Solutions) està d'actualitat per un motiu tristíssim. Es compleix un mes de la catàstrofe causada per la DANA al País Valencià, quan torrents i rius es van desbordar deixant almenys 222 víctimes mortals en aquest territori i arrasant els pobles de l'Horta Sud. El software de predicció de riscos meteorològics i hidrològics d'aquesta empresa, però, no va arribar a temps d'intervenir en la gestió d'aquesta desgràcia.
La companyia formava part d'una unió temporal d'empreses (UTE) que, com va avançar Eldiario.es, havia guanyat un contracte per implementar un sistema informàtic "de seguiment i ajuda en la decisió dels riscos derivats de les inundacions" que el govern de Carlos Mazón va tardar més de deu mesos en formalitzar. La llum verda final va arribar tan sols tres dies abans de la jornada en què l'aigua s'ho va endur tot al seu pas. Qui havia iniciat el concurs en un primer lloc va ser l'anterior executiu del Pacte del Botànic, format pel PSOE i Compromís.
D'ara endavant, a mesura que s'implementin les seves eines, aquestes sí que estaran disponibles per gestionar futurs episodis de DANA, tant al País Valencià com a les altres comunitats autònomes on l'empresa ja treballa braç a braç amb les administracions públiques.
HYDS és una spin-off nascuda a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Encara que el seu fundador, Rafael Sánchez-Diezma, tenia formació com a enginyer civil, en el seu doctorat va començar a investigar sobre temes relacionats amb la hidrometeorologia. “Sobretot en com fer servir les dades que mesuren les pluges i traduir-les en l’impacte en el cabal dels rius”, explica a l’Empreses. Després d’un temps al Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia (CRAHI) de la universitat, es va adonar que tot aquell coneixement també podia tenir una utilitat comercial. “Teníem 20 persones i la capacitat de crear tecnologies orientades cap al mercat”, remarca l’emprenedor.
Aquest procés de transformar-se en companyia va arrencar cap al 2008, en un moment en què encara no hi havia gaires empreses de software especialitzades en la gestió d’emergències meteorològiques. Per entendre a què es dedica exactament HYDS, el més fàcil és explicar com funciona la seva plataforma de serveis actual. En aquesta aplicació mòbil i d’escriptori, batejada amb el nom d’Argos, els clients poden accedir a tota la informació necessària per gestionar les amenaces climàtiques que els afecten. Per exemple, hi apareixen les dades dels radars especialitzats en nowcasting, on les prediccions del temps són a unes poques hores vista. "Aquest punt de partida et dona una capacitat d’encert molt gran", remarca Sánchez-Diezma.
L'eina és "multiperill" i inclou les prediccions de vent, els cabals dels rius, les temperatures, el risc d'incendi i els valors de contaminació. En lloc d'avisar que demà plourà en un poble, el que busca HYDS és saber exactament en quines parts hi haurà pluja i de quina intensitat, per després determinar quins elements crítics es poden veure afectats. "Construïm alertes dins el nostre sistema. Aleshores mirem fins a quin punt l'acumulació de pluja durant les pròximes hores excedirà la capacitat de drenatge i farà que part de la ciutat s'inundi", destaca l'expert. El més important, però, és connectar aquesta informació amb els protocols de gestió d'actuació en cas d'emergència.
A HYDS tenen com a clients organismes públics d'àmbit regional, com ara Protecció Civil, ajuntaments i també empreses especialment afectades pel risc d'inundació com els càmpings. "La plataforma et connecta amb les actuacions que has de fer, si has de tancar unes instal·lacions o avisar les persones que viuen en una zona concreta", diu Sánchez-Diezma. La idea és que aquestes solucions preventives es puguin activar el més ràpid possible per minimitzar l'impacte d'un fenomen meteorològic greu.
Aliats de Protecció Civil i els ajuntaments
Per ara l'empresa ja treballa amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), des d'on es coordina tota la protecció civil de Catalunya. També amb ajuntaments com els de Terrassa i Blanes. A més, van participar en el projecte europeu Anywhere, a través del programa de recerca Horizon 2020, per dissenyar un prototip per als càmpings de Tordera que es troben en zones inundables. El seu programari ha arribat fins a Tonga, una illa enmig de l'oceà Pacífic on estan desenvolupant un sistema d'alertes primerenques finançat pel Banc Mundial.
En un moment en què els fenòmens meteorològics són cada vegada més extrems i freqüents, l'objectiu de l'empresa –que té 20 empleats i va facturar 1,5 milions d'euros l'any passat– és que els governs tinguin el màxim d'informació possible per actuar a temps. "El que ha passat és terrible i n'hem d'extreure el màxim de lliçons possible", diu Sánchez-Diezma. El fundador de HYDS confia a poder recopilar ara tota la informació del que va passar durant la DANA i aprendre'n per reaccionar millor en el futur. "Les eines d'anticipació realment ajuden", conclou.