06/09/2015

Sam Friend:“Vull crear una empresa de mil milions de dòlars des de Barcelona”

Fa un any i mig que vius a Barcelona. Per què vas deixar Austràlia?

Per tres motius principals. Acabava de tenir un fill i volia que parlés més d’un idioma, no com jo, que només sé parlar anglès. La meva dona és polonesa, vivíem entre Londres i Austràlia, estàvem farts de viatjar. Buscàvem un lloc a prop del mar i amb un cost de vida assequible. El segon motiu és que Austràlia s’ha apoltronat, ens hem enriquit a costa de vendre recursos naturals, i els diners s’inverteixen en el sector immobiliari o en el financer. Això no és el futur! La nostra finalitat hauria de ser la innovació tecnològica, en lloc dels diners fàcils. El 22@, al Poblenou, reunia aquestes condicions: assequible, apte per a la vida en família, multicultural i orientat a la tecnologia. M’agrada això de poder agafar un avió i en menys de dues hores plantar-te en un altre país d’Europa.

¿La teva passió per viatjar té a veure amb el fet que acabessis treballant a Wotif, el lastminute australià que Expedia va adquirir el 2014 per 475 milions d’euros?

Cargando
No hay anuncios

De fet, jo em vaig vendre la meva participació el 2007, quan la cotització de la companyia a la borsa era al voltant del doble! Podria haver deixat de treballar, però això no fa per mi. Els meus pares em van educar a treballar per guanyar-me la vida. En sortir de la universitat vaig treballar de comptable per a banca d’inversió a Londres. Ho vaig deixar per anar-me’n tres anys a viatjar pel món. En tornar al meu país tenia dues opcions, buscar una feina convencional o seguir la meva passió: les tecnologies i viatjar. Vaig triar la segona i vaig muntar la meva primera start-up, una web per vendre els seients que quedaven buits a les aerolínies a última hora. Em vaig gastar uns 6.000 euros en un portàtil, no sabia el que feia! Després de quasi arruïnar els meus amics i familiars, vaig decidir parar i pensar: el sector de les aerolínies encara estava massa concentrat, però el model de negoci podia funcionar amb les habitacions buides dels hotels. De casualitat, a la meva ciutat, Brisbane, hi havia una empresa que ja ho estava fent: Wotif. Em vaig oferir per ajudar-los a aconseguir una ajuda pública del govern de prop d’un milió d’euros i em van oferir a canvi una part de les accions. El negoci era molt simple, eliminàvem intermediaris entre hotels i consumidors, i cobràvem una única comissió del 10%.

Quins són els teus criteris a l’hora d’invertir?

Cargando
No hay anuncios

Negocis simples, amb visió global i relacionats amb els sectors viatges i benestar, que són els que conec. El meu objectiu a Barcelona en els pròxims dotze mesos és obrir Pirata VC, la primera acceleradora de start-ups especialitzada en el sector viatges. Ja he invertit en dues: Trappit, una start-up de Madrid que ha creat un algoritme per optimitzar la compra dels bitllets d’avió, i SocialVane, un sistema de gestió de big data per al sector hoteler i turístic en general. La seu de Pirata VC serà al 22@ i també tindrà una escola infantil enfocada a la tecnologia. ¿Com és possible que els únics col·legis d’aquesta ciutat en què els nens aprenen bé l’anglès siguin privats, molt cars i estiguin a la zona alta, tan lluny del barri tecnològic? ¿Com crearàs així futurs emprenedors? El projecte té un pressupost de 100 milions d’euros i està basat en un consorci públic-privat. M’agradaria crear una empresa de mil milions de dòlars des d’aquí, ja ho vaig fer una vegada amb Wotif! Però si no aconsegueixo suport públic, m’enduré el projecte a una altra ciutat, com Berlín.