El maig europeu

Blanca Palacián I Millán Vázquez
05/05/2013
2 min

S ell in may and go away . Aquest refrany borsari (Ven al maig i vés-te'n), és un dels tòpics que més sonen en aquestes dates, i es basa en la idea que la borsa baixa del maig a l'octubre. Existeixen diverses teories sobre aquest comportament cíclic dels mercats. Una d'elles, la més antiga, explica que els operadors del mercat ( brokers ) de la ciutat de Londres deixaven de banda les seves tasques diàries per acudir a esdeveniments com el torneig de tennis de Wimbledon o la cursa de cavalls d'Ascot. L'altra teoria, més moderna, és la creença que els grans inversors ja tenen molta part de l'any feta i afluixen les carteres amb l'arribada del mes de maig.

En qualsevol dels casos, el motiu d'aquest patró anual és desconegut. En canvi, l'estadística avala aquesta tesi. Les dades històriques demostren que el semestre comprès entre el maig i l'octubre és millor pel que fa al rendiment de la renda variable que el comprès entre el novembre i l'abril. Els números no deixen gaire marge als dubtes: durant els últims vint anys, el Dow Jones s'ha revaloritzat de mitjana una mica més del 7% entre l'octubre i el maig davant d'una pujada del 4% per al període del maig a l'octubre. I des del 1900, les alces són del 4% davant del 2,89%. És a dir, els mesos d'hivern són estadísticament més productius que els d'estiu, cosa que no vol dir que siguin necessàriament de pèrdues.

Tornant al marc econòmic actual, en el semestre de Halloween, com es coneix en el món anglosaxó el període entre el novembre i l'abril, el Dow Jones i l'S&P 500 han pujat un 12%, el Footsie britànic s'ha anotat un 10%, el Dax alemany un 8% i l'Íbex-35 un 7%. Tot i així, el panorama de futur marca una clara dissociació entre les situacions d'Europa i dels Estats Units.

A l'altre costat de l'Atlàntic, els índexs estan en màxims i el creixement comença a flaquejar perillosament. Tots els elements indiquen que en els pròxims mesos els Estats Units patiran una forta correcció. Deixant de banda les eines tècniques d'anàlisi, només cal una reflexió del comportament de l'inversor per entendre el panorama a curt termini: el mercat americà ha estat pujant significativament els últims mesos, i quan guanyen tant en pocs mesos els inversors tenen la temptació de recollir els beneficis. Podem afirmar llavors que els EUA estan complint amb la nostra premissa de borsa del mes de maig.

No obstant això, les coses a Europa són diferents. El BCE ha abaixat els tipus d'interès al 0,5%, i això es deixarà notar en les cotitzacions. A més, en mercats com el d'Espanya, totalment dominats per la prima de risc, el variable pot seguir millorant amb noves notícies que apunten a un augment del control del dèficit o més estabilitat política.

stats