TECNOLOGIA

Els 'drones' no només s'usaran a la guerra

Els avions teledirigits tenen futur més enllà de l'ús militar, però requereixen una regulació adaptada

Els 'drones' no només s'usaran a la guerra
Jordi Sabaté
07/04/2013
3 min

La majoria de nosaltres associem la paraula drone a la guerra del futur, en què sinistres i sofisticades màquines voladores es desplacen milers de quilòmetres per espiar instal·lacions de l'enemic o acabar amb un terrorista ocult en algun lloc remot. Els drones, en essència avions teledirigits, encara que molt més evolucionats i intel·ligents que els que podem fem volar nosaltres mateixos, ens semblen ideats per la mort.

Domini públic

Si bé el seu origen és militar, alguns dels científics que van participar en la seva creació també van desenvolupar projectes paral·lels per a un futur escenari en què els drones fossin una eina important per a la societat, tal com els automòbils ho van ser al segle XX.

Avui estem a les portes d'aquest futur gràcies a les dades que el Pentàgon va alliberant al domini públic, ja que després d'un temps establert per llei, totes les investigacions militars nord-americanes han de ser alliberades. Va passar amb internet als anys 70, i passa ara amb els drones.

Avui en dia construir un drone està a l'abast de qualsevol si es disposa de ganes i temps: n'hi ha prou tenint un smartphone de gamma mitjana i un avió teledirigit. Bé, no és tan senzill, però bàsicament aquests dos aparells tenen tots els elements necessaris per crear una nau semblant a les que l'exèrcit dels EUA envia sovint a l'Afganistan: ales o hèlixs, un dipòsit de combustible, un motor, un processador, acceleròmetres, un navegador GPS, controls d'altitud, una càmera fotogràfica i de vídeo, etc.

Un drone no té per què tenir una potència de processament molt alta, ja que es tracta d'una eina d'execució. En condicions normals, funcionen amb un programari més o menys elaborat que es pot trobar en nombroses pàgines de la xarxa. Són màquines adaptades a funcions específiques que executen amb precisió, però el cervell que les controla és en una màquina que pot ser fins i tot un ordinador portàtil.

Aplicacions civils

Tot i que són poques les empreses que basen els seus serveis en l'ús de drones , el seu nombre augmenta amb rapidesa, sobretot als EUA.

Un exemple és Matternet, una empresa nord-americana que centra les seves activitats al Brasil i que utilitza drones per distribuir medicaments en zones remotes i de difícil accés, tant de la selva amazònica com de l'àrea desèrtica del nord-est. La mateixa empresa està fent proves per estendre la seva activitat a la República Dominicana i Haití, on ja es van usar drones d'assistència sanitària després del terratrèmol del 2010.

També al Brasil l'exèrcit fa servir drones per vigilar el contraban a la triple frontera amb el Paraguai i l'Argentina. En aquest cas els drones porten càmeres en lloc d'armes. A Costa Rica, la NASA els ha utilitzat per entrar en volcans en semiactivitat i recollir-ne mostres. També són drones els que fumiguen extenses zones de cultiu del sud i centre dels EUA, així com els que vigilen propietats privades en zones residencials i donen avís davant intents de robatori.

Actualment es pensa que els drones poden oferir assistència a gent gran, distribuir productes de grans superfícies, controlar el trànsit o ajudar a construir edificis. També es poden aplicar en el periodisme per a la presa d'imatges en zones perilloses, com passa a Mèxic.

Recentment, també s'han utilitzat drones en la promoció d'espectacles, com va passar al març quan 30 quadricòpters -helicòpters de quatre hèlixs- van il·luminar la nit londinenca amb díodes led per promocionar la nova pel·lícula de la saga Star Trek .

Regulació urgent

Ningú en el món de les noves tecnologies dubta que els drones són una revolució imminent, però no tothom ho veu amb el mateix entusiasme.

La revista digital The Verge va publicar recentment un extens documental en vídeo titulat Drones on US soil: the calm before the swarm [ Drones als EUA: la calma abans de l'eixam], en què obria el debat sobre un futur en el qual els drones ocupessin el cel amb les seves activitats. ¿És el més desitjable?

Vulnerabilitat

En el documental s'exposen opinions de científics, advocats i empresaris en un sentit o en l'altre. L'opinió general és que els drones poden ser molt útils però també perillosos, ja que amb ells és més fàcil vulnerar la intimitat de persones i espais, així com establir situacions de superioritat física i abús. De moment, l'estat de Virgínia n'ha prohibit l'ús al seu territori per part de la policia federal i l'exèrcit durant dos anys.

D'altra banda, si aquests aparells proliferen, es necessitaran unes normes de trànsit específiques, com tenen ja avions i helicòpters pilotats.

En aquest sentit, les autoritats de l'aeroport JFK de Nova York investiguen l'aparició el mes passat d'un d'aquests aparells, que va fer perillar l'enlairament d'un avió d'Alitalia.

stats